Den globala handeln växer enligt ny rapport långsammare än ekonomin det kommande årtiondet – ett sällsynt hårt bakslag för globaliseringen.

ANNONS

Världshandeln väntas öka med i genomsnitt 2,3 procent per år till 2031, vilket kan jämföras med en ökning av den globala BNP på i genomsnitt 2,5 procent om året under samma period.

Det skriver Bloomberg med hänvisning till statistik från Boston Consulting Group, BCG.

Bakgrunden till den här utvecklingen är enligt rapportförfattarna att Ukrainakriget ritar om kartan för den gränsöverskridande handeln.

Enormt bakslag för globaliseringen

Enligt undersökningen står världen inför det största slaget mot globaliseringen sedan Världshandelsorganisationen grundades för mer än ett kvarts sekel sedan.

”Efter nästan 30 år av en jämförelsevis säker handelsmiljö är vi mitt i en ny öst mot väst-dynamik, med en USA- och EU-ledd gemenskap och en motsvarighet mellan Kina och Ryssland, tillsammans med den potentiella framväxten av en tredje gruppering av alliansfria nationer”, säger Nikolaus Lang, verkställande direktör för BCG och medförfattare till rapporten, till Bloomberg.

Sydostasien största vinnaren i den nya handeln

De kommande nio år kommer att skapa både vinnare och förlorare i världshandeln, bland annat kommer handelsutbytet enligt BCG-rapporten att öka rejält mellan EU och USA.

Mellan Kina och USA kommer däremot handeln att minska med 63 miljarder dollar under den aktuella perioden, är prognosen.

ANNONS
ANNONS

Även mellan EU och Kina väntas handeln bromsa in kraftigt, dock är förväntan att Ryssland utökar sin handel med Kina och Indien.

Sydostasien pekas ut som den största vinnare på den förändrade världshandeln med ett uppsving i handeln med Kina, Japan, USA och EU.

Läs även: Qatars energiminister: Europa förlåter Putin [Dagens PS]