”Riksbanken har bidragit till att kronan har blivit marginaliserad och illikvid”, säger SEB:s chefsstrateg Carl Hammer till SvD.

ANNONS

Han anser att Riksbanken bär största skulden för att kronan rasar mot euron och dollarn.

En euro kostar nu 11:30 kronor, nästan lika mycket som under finanskrisen. Och sedan årets början uppges kronan ha tappat omkring 10 procent mot den gemensamma europeiska valutan.

Bedömare som uttalar sig i Svenska Dagbladet pekar på en rad faktorer till kronfallet. Som exempelvis ECB:s aviserade räntehöjningar som fått investerare att dumpa kronan till förmån för euron.

Då kostade euron 8:30 kronor

Stimulanspaket i flera euroländer anses också ha bidragit till kronans kraftiga tillbakagång.

I artikeln framgår det att euron för bara tio år sedan kostade 8:30 kronor, att jämföra med dagens 11:30 kronor alltså.

Dollarn kostar i dag 10:40 mot 6:50 kronor för tio år sedan.

Carl Hammer på SEB konstaterar i SvD att Riksbankens tidigare dramatiska räntesänkningar är en stor orsak till kronans ras, och att Riksbanken länge hotade att intervenera i valutamarknaden.

SEB:s chefsstrateg radar upp Riksbankens misstag

Där till anger han köpen av statsobligationer som en förklaring till att kronan är svag, samt att kronan används av Riksbanken inväxling mot utländsk valuta.

ANNONS
ANNONS

Även Riksgälden bär ansvar för krontappet, anser SEB-toppen som i artikeln efterlyser åtgärder både från Riksgälden och regeringen för att stärka kronan.

Risken är annars att kronan försvagas mer, menar han men hans prognos är ändå att kronan stiger i år i takt med en stabiliserad konjunktur, uppger SvD.

Missa inte: Svenska kronan rekordsvag efter Riksbankens flopp [Dagens PS]