Chefen för USA:s centralbank menar att det är olämpligt för banken att använda penningpolitiken för att verka för en grönare ekonomi.

ANNONS

Jerome H. Powell, chefen för USA:s centralbank Federal Reserve, deltog på tisdagen i en panel på ett symposium om centralbankers oberoende som Riksbanken arrangerat, det rapporterar TT i Tidningen Näringslivet.

Krävs politiska beslut

Han menar att det krävs politiska beslut för att centralbanken ska kunna hantera klimatfrågan.

”Vi måste motstå frestelsen att bredda våra ambitioner för att hantera andra viktiga sociala frågor för dagen. Att ta sig an nya målsättningar, hur värdefulla de än är, utan ett tydligt lagstadgat mandat, skulle underminera hela argumentet för vårt oberoende”, sade han, skriver TT i TN.

Inte leverantör av klimatpolitik

Men, det finns, enligt Jerome H. Powell, en begränsad men viktig anledning för centralbanker att ta viss hänsyn till klimatsynpunkter i sina beslut, det är kopplat till risker i finanssystemet som skapas av klimatrelaterade problem.

Han förklarade att det ansvaret är nära kopplat till centralbankens ansvar för banktillsyn, men att det krävs ett tydligt politiskt beslut för att penningpolitiken och cntralbankens tillsynsverktyg ska verka för att uppnå en grönare ekonomi eller andra klimatbaserade mål.

”Vi är inte och kommer inte att bli en leverantör av klimatpolitik”, sade han, skriver TT i TN.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Det sa Jerome Powell på visit i Stockholm [Dagens PS]