Dagens PS

Putin hyllar tsar Peter den store: "Återtog land från Sverige"

Peter den store
Tsar Peter den store och Rysslands nye "erövrare" Vladimir Putin. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 10 juni 2022Publicerad: 10 juni 2022

Rysslands president Vladimir Putin jämför sig själv med tsar Peter den store som “återtog” ryskt land från Sverige. Han menar att han gör detsamma i Ukraina.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Peter den store förde det Stora nordiska kriget i 21 år. Det kan se ut som att han var i krig med Sverige, han tog något från dem. Han tog ingenting från dem, han återtog (det som var Rysslands)”, sa Rysslands president Vladimir Putin efter att han besökt en utställning med tsaren.

Jämför sig själv med Peter den store

Han upprepade liknande ord i ett tv-sänt tal, där han också jämförde Peter den store med sig själv.

“Det föll tydligen också på oss att ta tillbaka (det som är Rysslands) och stärka (landet). Och om vi utgår från att dessa grundläggande värderingar utgör grunden för vår existens kommer vi säkert att lyckas lösa de uppgifter som vi står inför.”

Ukrainas svar kom snabbt, genom en nära rådgivare till president Volodymyr Zelenskyj. 

“Väst måste dra en tydlig röd linje så att Kreml förstår priset för varje nästa blodiga steg … vi kommer brutalt att befria våra territorier”, skriver Mykhailo Podolyak i ett svar.

Ryska armén använder historisk utrustning

Putin har upprepade gånger försökt rättfärdiga Rysslands agerande i Ukraina genom att föra fram en syn på historien som hävdar att Ukraina inte har någon verklig nationell identitet eller tradition av stat. Samtidigt har hans styrkor har ödelagt städer, dödat tusentals och fört miljontals människor på flykt i Ukraina.

ANNONS

Reuters skriver att Putin på senare år oftare och oftare använder sig av rysk historia i sina tal, bland annat jämförde han jämförde covid-19-pandemin med 800-talets turkiska nomadinvasioner av det medeltida Ryssland. Peter den store verkar vara den ryske diktatorns store idol.

“Han vill ses som en moderniserare i Peter -stil, även om han kommer att gå till historien som en grym härskare mer lik Ivan den förskräcklige”, säger Andrei Kolesnikov, senior fellow vid Carnegie Endowment for International Peace till Reuters.

Även den ryska armén får känna på rysk historia: Institute for Study of War rapporterar att ryska styrkor fortsätter att distribuera föråldrad militär utrustning till trupperna i Ukraina för att ersätta förluster. De ska nu använda sig av minor från 1950-talet i Kherson-området och har sedan tidigare plockat fram gamla T-62-stridsvagnar från 1960-talet ur förvaring.

Läs även: Putins troll erkänner: Ryska armén suger – utrensning pågår

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS