Den ryska armén har visat sig vara brutal och stå för ohyggliga krigsbrott i Ukraina. Men särskilt effektiv är den inte – vilket nu även Rysslands president Vladimir Putin verkar ha insett. 

ANNONS

Mail Online rapporterar att general Valery Gerasimov, stabschef för de ryska väpnade styrkorna, stängts av från sin tjänst. Detta enligt Oleksiy Arestovych, som tidningen beskriver som en del av Ukrainas president Zelenskyjs inre cirkel.

”Befälhavaren för den första stridsvagnsarmén i det västra militärdistriktet generallöjtnant Sergej Kisel har också arresterats och avskedats efter att den första stridsvagnsarmén besegrades nära Kharkiv.”

Putins armé har lidit förödmjukande nederlag och förlorat tiotusentals soldater och tusentals pansarfordon, haft ett flaggskepp som sjunkit och fått sitt internationella rykte förstört.

”Lättare via Lviv”

Till och med Putins trogna troll i rysk statsmedia erkänner nu det stora fiaskot i Ukraina på tv. Vladimir Solovyov, som av Daily Mail beskrivs som ”framstående Putin-marionett” sågade logistiken totalt på rysk tv häromdagen.

”Försök bara att få något till Donbas. Det är lättare att ta in det via ukrainska tullen i Lviv. De släpper igenom alla vapen. Men att ge något till våra killar är nästan omöjligt. Vi har klagat på det hundratals gånger!’

Ryska armén har inte reserverna

Mikhail Khodaryonok, en pensionerad rysk överste, berättade för tittarna att även en mycket fruktad allmän mobilisering av ryska styrkor inte skulle göra mycket för att vända kriget till Moskvas fördel eftersom de saknar utrustning och manskap för att bygga nya enheter. ”Vi har inte reserverna”, sa han till tittarna.

Aleksandr Sladkov, så kallad ”krigskorrespondent” som spottar ur sig Kreml-propaganda på sociala medier sågar den ryska taktiken och säger att befälhavare har varit ”skamligt obeslutsamma” och att deras attacker ”inte kan driva ut ukrainska styrkor” eftersom de kämpar ”en-till-en” utan någon numerisk fördel.

ANNONS
ANNONS

Skiftet i tonen är dramatisk – statliga medianätverk brukar vanligtvis vara angelägna om att basunera ut kraften hos Rysslands väpnade styrkor, prisa Putins ledarskap som starkt och beslutsamt, beskriva Ukraina som svagt och avfärda alla nederlag de lider som en del av en större plan.

Läs även: Ryska stridsflygplan använder fasttejpade GPS:er [Dagens PS]