Jamie Dimon, vd för JPMorgan Chase, anser att USA är på väg mot den bästa ekonomiska tillväxten på decennier och sedan depressionens dagar.

ANNONS

När börserna runt om i världen darrar i väntan på tidiga räntehöjningar från USA:s centralbank och i spåren av omikrons och inflationens framfart, så sticker JPMorgans vd Jamie Dimon ut hakan och spår att USA:s ekonomiska tillväxt blir den bästa på årtionden, rapporterar CNBC.

Enligt Dimon har den amerikanska konsumentbalansräkningen aldrig varit i bättre form – med den lägsta skuldsättningen på åtminstone 50 år – och det är bakgrunden till hans uppmuntrande syn på ekonomin.

Det finns enligt JPMorgans vd en underliggande stark ekonomi i USA och den gör att börsen kan uthärda ett skakigt år när Fed skrider till verket med sin mer aggressiva penningpolitik.

JPMorgans vd: ”Bästa tillväxten någonsin”

”Vi kommer att ha den bästa tillväxten någonsin i år”, säger Dimon till CNBC: s Bertha Coombs under den 40:e årliga JP Morgan Healthcare Conference.

Tillväxten i landets ekonomi blir, tror han, den bästa sedan depressionen.

ANNONS
ANNONS

Även om Federal Reserve höjer räntan mer än investerarna räknar med kommer USA:s ekonomi präglas av en stark ekonomisk tillväxt, enligt Dimon.

Bedömare tror att Fed höjer räntan vid fyra tillfällen i år men JPMorgans chef skulle bli förvånad, säger han, om räntehöjningarna inte blir fler än så under året.

Banker blomstrar när räntor höjs

När centralbanker höjer räntan brukar det lyfta bankerna vars utlåningsmarginaler expanderar i stigande räntemiljöer.

Jamie Dimon tror också, som framgår, på att volatilt börsår i kölvattnet av räntehöjningarna. Men den börstumulten utgår han från att investerare står pall för.

I den bästa av världar går den amerikanska centralbanken inte så hårt fram med sin penningpolitik som det signalerats, det kan bli en ”mjuklandning”, menar Jamie Dimon.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Di-analys: Omikron dämpar börsrisker [Dagens PS]

Läs mer: Toppstrateg: Passa på att köpa i dippen [Dagens PS]

Läs vidare: Stockholmsbörsen föll rejält – minus över 3 procent [Dagens PS]