Nya siffror på inflationen tisdag – ljusning i sikte?

Uppdaterad: 02 feb. 2023Publicerad: 14 nov. 2022
inflationen
Statliga matpriser gäller nu, högst extraordinärt, i flera EU-länder. (Foto: TT)

Den svenska inflationen fortsätter uppåt, men lågkonjunkturen kanske inte blir lika djup som man fruktat. Det förutspår ekonomerna inför tisdagens inflationssiffror. 

ANNONS
ANNONS

Börserna rusade i slutet av förra veckan efter att inflationssiffrorna i USA rapporterats in som lägre än analytikerna hade förväntat sig.

Under tisdagen kommer de svenska inflationssiffrorna från SCB, men ekonomerna tror inte på någon dämpning här riktigt ännu.

“Det kommer att dröja ett tag till innan den svenska inflationen dämpas. USA ligger före oss, och det har också varit en annan situation där”, säger Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar till TT Nyhetsbyrån (länk till SvD).

Förväntningarna är att KPIF-inflationen i Sverige för oktober landar på 9,8 procent enligt Bloombergs sammanställning, en uppgång från 9,7 procent i september.

Men osäkerheten är stor, och det finns vissa faktorer som kan tala för en lägre inflation än man tidigare fruktat – bland annat att elpriserna sjunkit kraftigt.

“Det drar ner inflationen med en procentenhet lägre än vad Riksbanken räknat med”, säger Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson till TT.

Samtidigt går matpriserna och tjänstepriserna upp kraftigt. Nordeas chefsanalytiker förutspår fortsatt en högre inflation och en sämre konjunktur i Sverige framöver – men den väntade lågkonjunkturen kanske inte blir lika djup.

“Konjunkturutsikterna är fortfarande bekymmersamma. Men riskerna för de riktigt dystra konjunkturscenarierna har minskat”, säger Torbjörn Isaksson till TT.

Läs även: Faran inte över – recessionschock på gång  

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.