Dagens PS

Faran inte över – recessionschock på gång

Enligt BofA väntar en recessionschock runt hörnet, vilket medför att börsen sannolikt kommer att se nya bottennivåer under första kvartalet. (Foto: TT)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 11 nov. 2022Publicerad: 11 nov. 2022

Det tycks äntligen som om USA har fått bukt med inflationen. Den är otvivelaktigt på väg ned, åtminstone för nu. Det bådar gott för Sverige och andra länder som ligger något efter i inflationscykeln.

ANNONS
ANNONS

Glädjeskuttet på börsen var förståeligt. Men det kan vara ett falskt börsrally.

Även om inflationsoron, som har varit finansmarknadens största hot, har bedarrat så finns det enligt investmentbanken BofA tyvärr andra faror. En sådan är recessionen.

Enligt banken väntar en recessionschock runt hörnet vilket medför att börsen sannolikt kommer att se nya bottennivåer under första kvartalet.

Botten långt borta

Det banken bland annat grundar sin syn på är att nedgången fortfarande är blygsam i ett historiskt perspektiv. I grafen nedan har BofA visualiserat rullande 10 års avkastning på börsen i en graf. Börsen har historiskt sett uppvisat ett sågtandsliknande mönster med djupa bottnar och höga toppar.

Toppen har vi onekligen haft denna gång men botten er ut att vara långt borta ännu.

Källa: BofA

86 års emperi

ANNONS

Om det här börsmönstret, som sträcker sig från 1936, skall upprepas borde börsen uppvisa en svag utveckling ett antal år framöver. Nu är dock inte varje börscykel identisk.

Från 1980 till millennieskiftet hade vi en osedvanlig lång uppgångsfas som varade i princip 20 år, om än med några kortade krascher (läs 1987). Det var inte konstigt att två rejäla sättningar (techbubblan och finanskrisen) kom som ett brev på posten. Återstår att se hur mönstret blir denna gång.

Läs mer: Sverige kommer lindrigt undan i Europas elkaos
Läs även: Sequoia nollar FTX – mer än 2 miljarder upp i rök

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS