Norrmännen täljer guld av det dyra elpriset. Norsk ekonomi var större än svensk i tredje kvartalet 2022. Det var första gången i historien som det inträffat.

ANNONS

Norges bruttonationalprodukt, det vill säga ekonomiska värde, växte under tredje kvartalet 2022, enligt Statistiska Centralbyråns motsvarighet i vårt västra grannland.

Stark ekonomi

Norges BNP uppnådde motsvarande 1600 miljarder svenska kronor. För Sverige var siffran 1437 miljarder kronor, enligt svenska SCB.

Anledningen är det höga elpriset, enligt chefsekonomen Jan L Andreassen på norska Eika Gruppen, som intervjuats av Svenska Dagbladet.

Energi viktigt för norsk ekonomi

”Det är inte så konstigt eftersom Norges största produktionsvara är energi och priset på energi har exploderat. Det kommer att falla tillbaka när fred kommer, och det vet vi att den gör förr eller senare. Då blir det söta bror som är störst igen”, säger han till tidningen.

Dessutom är den svaga svenska kronan en ytterligare anledning. Men inflationen har slagit hårt även mot de norska konsumenterna.

ANNONS
ANNONS

”Det är inte heller så att norrmän känner sig rikare. Vi har samma problem med svagare köpkraft som alla andra”, säger Jan L Andreassen.

Svensk ekonomi i gungning

Norrmännen kan verka blygsamma. Men ekonomin går hur man än räknar bättre i Norge. Nyligen rapporterades en inflation på 6,5 procent i vårt grannland – rekordhögt förvisso, men betydligt lägre än förväntade 7 procent. Och långt under svenska snittet, som sträckte sig hela vägen upp till 9,5 procent i december, enligt SCB:s senaste siffror.

BNP mäts genom att slå ihop alla producerade tjänster och varor i ett land. Och eftersom Norge är ungefär hälften så stort som Sverige till befolkningsantalet visar det att norrmännen redan hade det bättre än genomsnittssvensken, ekonomiskt.

Arbetslösheten i Sverige är nu uppe i 8,8 procent, enligt SCB. I Norge är siffran under två procent.

Läs mer:

Tjänstesektorn tvärnitar [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Larmrapport: Lönekrav hotar utlösa varselvåg [Dagens PS]

Oligarkens lyxhotell beslagtaget [Dagens PS]

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag, helt gratis? Så här enkelt får du vår fiffiga nyhetstjänst.