Dagens PS

Larmrapport: Lönekrav hotar utlösa varselvåg

lönekrav
"Det är bekymmersamt", säger Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, om lönekravet. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 19 dec. 2022Publicerad: 19 dec. 2022

En varselvåg och stopp för anställningar – det väntar många företag om LO får igenom sitt lönekrav, enligt ny rapport.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tidningen Näringsliv berättar om den nya undersökningen – Företagarpanelen – och konstaterar att nästan sex av tio företag tvingas skjuta upp nyanställningar om lönehöjningar på 4,4 procent blir verklighet.

Samtidigt skulle vart femte företag tvingas skära ner på sin verksamhet, medan hälften måste skjuta upp planerade investeringar.

“Det är det högsta kravet på löneökning sedan industriavtalet kom till stånd för 25 år sedan. Det är bekymmersamt. I det läge vi befinner oss i nu, med en bromsande lågkonjunktur där företagen får det allt tuffare är det ett alldeles för högt krav”, säger Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, till TN och varnar för fler konkurser.

Företagen: Då måste vi höja priserna

Förutom fler varsel, bantade verksamheter och stopp för nyrekryteringar uppger tre av fyra företag att de skulle behöva höja sina priser mot kund om lönekravet från LO-förbunden och industrifacken går igenom.

Anton Svensson, vd på industriföretaget Ewes i Bredaryd i Värnamo kommun, deklarerar i TN att han kommer att flytta mer av företagets produktion utomlands om lönerna höjs som LO och industrifacken vill.

“Det är en nödåtgärd men jobbet ska ju göras och genom att göra det i en annan del av koncernen minskar vi kostnaderna.”

Drabbar besöksnäringen till att börja med

ANNONS

Instegsjobb, som syftar till att hjälpa de som är drabbade av utanförskap, riskerar enligt farhågorna att försvinna först.

Enligt Sven-Olov Daunfeldt på Svenskt Näringsliv slår lönekravet hårdast initialt mot besöksnäringen sällanköpsvaruhandeln.

Särskilt riskutsatta är små företag med tio eller färre anställda, de upplever just nu stor press i en redan kärv ekonomi och det finns inga marginaler att leva upp till de aviserade lönekraven, enligt artikeln där det framgår att 96 procent av företagen har just tio eller färre anställda.

I undersökningen svarade runt 5 000 respondenter.

Läs även: “Sverige hör till dem som råkar sämst ut”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS