Den ryska oligarken Oleg Deripaska har kallat kriget i Ukraina för galenskap, nu har rysk domstol beordrat att hans lyxhotell i Sotji ska beslagtas.

ANNONS

Oleg Deripaska är en av få ryska oligarker som har kritiserat den ryska presidentens krig i Ukraina, men en rättslig tvist påbörjades innan Rysslands invasion av Ukraina, rapporterar Financial Times.

Skenbart inte kopplat till kritik

Tvisten började efter ett påstående från ett vetenskaps- och utbildningsnav som är under president Vladimin Putins beskydd och är skenbart inte kopplad till oligarkens kritik av kriget.

Men, enligt två personer med insyn, kom domstolsbeslutet att beslagta Imeretinskiy hotellkomplex och småbåtshamn i Sotji efter att Kreml bett Oleg Deripaska sluta kritisera kriget.

Vågat uttala sig mot kriget

Oleg Deripaska har sanktionerats av USA sedan 2018 för sina kopplingar till Kreml, men han är den mest framträdande av det lilla antalet ryska företagsledare som uttalat sig om kriget i Ukraina.

”Vi behöver fred så snart som möjligt, eftersom vi redan har passerat point of no return”, skrev han, enligt Financial Times, på Twitter i mars.

Samma månad bad Kreml honom att tona ned sin kritik, detta enligt en person som står honom nära.

Flera oligarker är emot kriget

Det är många av Rysslands oligarker som privat motsätter sig kriget, men få har uttalat sig om det offentligt. Till Financial Times har flera sagt att de är rädda för att offentligt vara oense med Kreml.

I juni vågade ändå Oleg Deripaska varna för att det skulle vara ett kolossalt misstag att förstöra Ukraina, han undvek dock att kritisera Vladimir Putin.

ANNONS
ANNONS

Två veckor senare lämnade Sirius Federal Territory, ett vetenskaps-, utbildnings- och turismkluster som Vladimir Putin etablerat, in tre landtvister mot Oleg Deripaskas företag RogSibAl, som äger Imeretinskiy-komplexet.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Miljardhärvan: rysk aluminiumkung i hovrätten i dag [Dagens PS]