Dagens PS

Så påverkar Kinas exportbegränsningar halvledarindustrin

Kina
I augusti exporterade inte Kina något germanium eller gallium på grund av nya exportresteriktioner. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 20 sep. 2023Publicerad: 20 sep. 2023

På grund av nya exportrestriktioner exporterade Kina i augusti vare sig något germanium eller något gallium, det visar kinesisk tulldata.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På grund av nationell säkerhet har Kina infört nya exportrestriktioner som kräver att exportörer av gallium- och germaniumföreningar från och med den 1 augusti ansöker om licens, det rapporterar CNBC.

I ansökan om licens för export av germanium och gallium måste importör och slutanvändare identifieras och hur metallerna kommer användas måste anges.

Används i chipptillverkning

Germanium och gallium är båda bra material för halvledare används i tillverkning av chip. Efter att exportbegränsningarna trätt i kraft har Kina inte exporterat några germanium- eller galliumprodukter.

Germanium används i solenergiprodukter och fiberoptik och kan användas för militära applikationer som exempelvis mörkerseende.

Gallium används i den kemiska föreningen galliumarsenid som används i radiofrekvenschipp för mobiltelefoner och i satellitkommunikation.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Från flera ton till noll

I juli exporterade Kina 8,63 ton germaniumprodukter, vilket var dubbelt så mycket som i juni då handeln ökade inför att de nya restriktionerna skulle införas.

I juli exporterade Kina 5,15 ton galliumprodukter. Både germanium och gallium är biprodukter från raffinering av andra metaller och finns inte naturligt.

Exportrestriktionerna är en del i det eskalerande kriget om tillgång till strategisk teknik mellan Kina och USA och dess allierade.

Restriktioner i USA

USA har lanserat omfattande regler som syftar till att stoppa export till Kina av viktiga chipp och verktyg för halvledare, det tros kunna lamslå Kinas ambitioner att stärka sin egen teknikindustri.

USA har även lobbat för att andra nationer som är viktiga chipptillverkare, som Japan och Nederländerna, också ska införa exportrestriktioner, det skriver CNBC.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Huawei bygger hemligt nätverk för chipptillverkning Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS