När andra centralbanker signalerar räntehöjningar höjer Kina sina räntor och i ett fall är det första gången på nästan två år. Här är bakgrunden.

ANNONS

Det är CNBC som berättar att Kina, tvärtemot andra centralbanker, sänker viktiga räntor.

Den ettåriga låneräntan sänker Kinas centralbank med 10 punkter, från 3,8 till 3,7 procent. Senast den ettåriga låneräntan sänktes, före dagens justering, var i december.

Dem femåriga låneräntan sänks med 5 punkter, från 4,65 till 4,6 procent, och det är den första sänkningen av just den låneräntan på nästan två år.

Inte sedan april 2020, när coronapandemin härjade som värst i landet, har räntan på femåriga lån sänkts i Kina, enligt CNBC.

Avmattningen i ekonomin oroar

Bakgrunden till att Kina, världens näst största ekonomi, nu sänker sina referens- eller styrräntor uppges vara oro över avmattningen i landets ekonomi.

ANNONS
ANNONS

De räntesänkningar som Kinas folkbank nu gjort påverkar utlåningsräntorna till både företag och hushåll. Särskilt bolån påverkas av räntesänkningen på femåriga lån.

”Bolånen blir nu något billigare vilket ska bidra till att stärka bostadsefterfrågan”, säger Sheana Yue, Kinaekonom på Capital Economics, i en CNBC-intervju och tillägger att det riktade stöd som görs till fastighetsköpare tycks syfta till att ”begränsa en av de allvarligare nedåtriskerna som ekonomin står inför”.

Tillväxten i Kinas ekonomin sämre än väntat

Nomuras chefsekonom Ting Lu räknar med ytterligare räntesänkningar framöver från Kinas folkbank.

Kinas ekonomi hade en tillväxt på 8,1 procent 2021, vilket var lägre än väntat. Ekonomer räknade med att den ekonomiska tillväxten skulle bli 8,4 procent.

I måndags trotsade Kinas centralbank marknadens förväntningar och sänkte lånekostnaderna för medelfristiga lån för första gången sedan april 2020, rapporterar CNBC vidare.

ANNONS
ANNONS

Syftet med räntesänkningarna är enligt experter att sänka finansieringskostnaderna för småföretag, minska trycket på den hårt pressade fastighetsmarknaden och stimulera konsumtion och investeringar.

På börsen studsar kinesiska fastighetsaktier upp på beskeden om centralbankens räntesänkningar, rapporterar BBC.

Läs mer: Kinas ekonomi bromsar in – oroar världen [Dagens PS]