Kinas ekonomi växte under 2021, men det var främst under första halvåret och den inbromsning som världen nu ser i landet oroar.

ANNONS

Under sista kvartalet 2021 steg produktionen i Kina med 4 procent, en avmattning jämfört med kvartalet innan då den låg på 4,9 procent, berättar New York Times.

Under hela förra året ökade Kinas ekonomiska produktion med 8,1 procent – jämfört med 2020 – men det mesta av tillväxten skedde under första halvåret 2021.

Sedan har det skett en ”markant” inbromsning av jättelandets ekonomi.

Många orsaker bakom nedgången

Nedstängningar, restriktioner för att hindra spridning av covid-19, en skuldtyngd fastighetssektor och en minskad försäljning inom både fastigheter och byggbranschen är en del av förklaringarna till att ekonomin i Kina saktar in, även om exporten uppges vara rekordstor.

Kinas ekonomi har på senare år varit draglok till den globala tillväxten och när utvecklingen nu går i motsatt riktning oroar det världen.

ANNONS
ANNONS

Det finns, utöver redan nämnda orsaker, flera faktorer till att det i dag ser ut som det gör med Kinas ekonomi där småföretag har svårt att få lån och kämpar för sin existens, samtidigt som konsumenter och bostadsmarknaden känner av den ekonomiska motvinden.

Demografin med en åldrande befolkning är ytterligare ett annat bekymmer.

Räknar med lättnader av restriktionerna

Enligt NY Times är det dock få bedömare som tror att Kinas kommunistregim kommer tillåta att ekonomin sjunker så mycket mer i år än den redan gjort.

Förväntan är att regimen ”mjukar upp sina restriktioner för utlåning och ökar de offentliga utgifterna”, heter det i artikeln.

Den 4 februari drar vinterspelen i OS i gång i huvudstaden Peking.

Läs även: Morgan Stanley spår tillväxtskräll i Kina [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Rekord i Kinas handelsöverskott 2021 [Dagens PS]

Läs också: Startup-bolag i Kina lockar rekordinvesteringar [Dagens PS]

Läs vidare: Ekonomer: Virusjakt i Kina förvärrar flaskhalsar [Dagens PS]