Dagens PS

Mysteriet med Mona Lisa fortsätter – bron i bakgrunden

Mona Lisa
Var ligger egentligen bron i bakgrunden? Oavsett så lockar det turister. (Tavla: Leonardo Da Vinci)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 05 maj 2023Publicerad: 05 maj 2023

Mysteriet gäller inte bara Mona Lisas leende, utan även vilken bro det rör sig om i bakgrunden på det berömda konstverket.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mona Lisa är antagligen världens mest kända konstverk, där mysterierna har avlöst varandra vare sig det gäller leendet, vem modellen verkligen är eller vad landskapet i bakgrunden föreställer.

Mona Lisa lockar turister

Att fastslå att landskapet på tavlan tillhör en särskild plats är givetvis bra för business om man vill locka turister till sig. Staden Buriano i italienska Toscana har redan lagt beslag på de rättigheterna där man säger att bron i bakgrunden är Ponte Buriano, något som staden även redan uppger på sin välkomstskylt, skriver CNN. 

Men nu har det påståendet stött på patrull, sedan historikern Silvano Vinceti säger att det istället rör sig om Romitobron i den närliggande toskanska staden Laterina.

Till vänster om Mona Lisa ska man kunna se “den särpräglade formen av Arnofloden” uppgav Silvano Vinceti vid en mediekonferens i Rom under onsdagen.

Visar likheterna

Vinceti har även gjort en virtuell rekonstruktion av bron för att visa likheterna, och använt statsarkivet i Florens i sitt arbete.

Nyheten gick snabbt hem hos Laterinas borgmästare Simona Neri som nu ser många turister framför sig som vill besöka orten med knappt 4 000 invånare.

“Vi hoppas verkligen att denna underbara nyheten kommer att fängsla och fascinera lokala och utländska turister”, uppger hon.

Läs även: Hur hänger Mona Lisa ihop med världsekonomin?

Läs även: Så såldes bilvärldens Mona Lisa: Mercedes 300 SLR

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS