Det pågår oroligheter i Tadzjikistan och Iran i Centralasien med sammandrabbningar och dödsfall. Detta härleds bland annat till kraftiga prisökningar på mat. 

ANNONS

Sammandrabbningar i östra Tadzjikistan har eskalerat till dödliga strider mellan regeringsstyrkor och lokala grupper som lovar att göra motstånd mot de centrala myndigheterna, rapporterar Eurasianet, en USA-baserad nyhetstjänst med fokus på Centralasien.

Tidningen rapporterar om minst 10 döda. Våldet sker i Gorno-Badachsjan, en autonom region i Tadzjikistan som Kina tidigare gjort anspråk på.

”Organiserade kriminella grupper bestående av cirka 200 personer använde olika typer av vapen för att blockera Dushanbe-Khorog-motorvägen och gränsbevakningschefens kontor vid tre punkter i centrum av Rushan-distriktet”, skriver Tadzjikistans regering i ett uttalande, enligt Eurasianet.

Protester har pågått i landet i flera dagar – demonstranter går ut på gatorna för att kräva att den regionala guvernören och borgmästaren i den regionala huvudstaden avgår för deras passivitet efter ett dödsfall av en kidnappningsmisstänkt i polisens förvar i november 2021, enligt Radio Free Europe/Radio Liberty. 

Även i Iran har stora protester pågått de senaste dagarna. The Guardian rapporterar att minst en person dött i protesterna som utlöstes förra veckan då en nedskärning av statliga subventioner för importerat vete orsakade prishöjningar på så mycket som 300 procent för en mängd olika mjölbaserade stapelvaror. President Ebrahim Raisis regering höjde också priserna på basvaror som matolja och mejeriprodukter.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Indien bromsar veteexporten – leder till högre matpriser [Dagens PS]