Indien bromsar veteexporten på en redan ansträngd livsmedelsmarknad. Det kan leda till ännu högre globala matpriser.

ANNONS

Värmeböljor och utbredd torka har slagit ut stora delar av Indiens veteskördar, vilket har fått landets regering att bromsa exporten. Indien har tidigare kommit ut som räddaren i nöden när Ukraina genom kriget inte kan exportera stora delar av sin veteskörd, skriver Bloomberg.

”Om förbudet inträffade under ett normalt år skulle effekten vara minimal, men förlusten av Ukrainas volymer förvärrar problemen”, säger Andrew Whitelaw, spannmålsanalytiker på Thomas Elder Markets i Melbourne.

Indien bromsar veteexport

Istället fokuserar Indien nu på att leverera vete till sin inhemska marknad, och landet kommer även fortsättningsvis exportera vete till länder som skrivit på avtal om livsmedelssäkerhet. Indiskt vete går vanligtvis till Bangladesh, Sri Lanka, Förenade Arabemiraten och Indonesien.

Leder till högre priser

Förbudet till resten av världen ser ut att få priserna på jordbruksmarknaden att skjuta i höjden när den öppnar under måndagen. Vetepriserna har redan rusat både i Chicago och Paris under den senaste veckan – på grund av oro för att extremväder pressar den globala skörden. Indiens nya förbud kommer att öka leveransriskerna, vilket med största sannolikhet kommer leda till ännu högre priser.

Nu haglar kritiken över Indiens beslut från handlarna, särskilt efter att den indiska regeringen, dagen innan förbudet tillkännagavs, uppgav att de skulle skicka handelsdelegationer till länder i Afrika, Asien och Mellanöstern för att undersöka möjligheten att öka veteexporten ytterligare.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt vädjar UNWFP –FN:s program för livsmedelsförsörjning till Vladimir Putin att öppna livsmedelslagren och hamnarna i Ukraina så att mat kan exporteras till alla de länder som är beroende av landets livsmedelsprodukter, eftersom omkring 20 miljoner ton spannmål är inlåst i landet.

Läs även: G7 bjuder in Indien – isolerar Ryssland [Dagens PS]