Blackrocks vd Larry Fink uppger att invasionen av Ukraina leder till högre inflation. Det kommer leda till ökade kostnader för konsumenterna.

ANNONS

Kriget i Ukraina leder till ökade energi- och livsmedelspriser, uppgav Larry Fink i ett samtal med tusentals globala kunder på tisdagen, rapporterar Bloomberg.

Högre inflation genom invasionen

”Inflationen kommer vara högre än vi förväntade oss. Centralbankerna kanske inte har alla verktygen i sin penningpolitiska verktygslåda för att ta itu med några av dessa strukturella utmaningar”, sa Fink.

Samtidigt delade han ut en känga till världens regeringar för ”dålig långsiktig planering” vilket kommer leda till högre dagliga kostnader för konsumenterna.

På bara två veckor har stora delar av världen i princip övergett Ryssland och därför är ”geopolitik på kort sikt viktigare än billigare varor”, menar Larry Fink.

Hans tal kom samma dag som USA skruvade upp sanktionerna mot Ryssland ytterligare genom att förbjuda importen av rysk olja, gas och energi sedan Joe Biden uppgav att ”huvudpulsådern av den ryska ekonomin” nu skärs av.

”Detta är en demonstration av kapitalmarknadernas makt: hur marknaderna kan distribuera kapital till dem som konstruktivt arbetar inom systemet och hur snabbt de kan neka dem som verkar utanför det,” uppgav vd:n för världens största kapitalförvaltare vidare.

Aldrig trott på Ryssland

När det gäller Ryssland har Larry Fink aldrig trott på landet ur investeringssynpunkt, och har aldrig haft kontor i landet, även om Blackrock har investerat för kunders räkning inom vissa områden som till exempel aktivt förvaltade naturresurser.

ANNONS
ANNONS

Ur kriget ser han vidare att bolag kommer vilja satsa mer på lokala leveranskedjor samtidigt som Europa kommer vilja minska sitt beroende av rysk energiimport. De nya förändringarna kommer leda till dyra och skakiga omställningar på kort sikt men planeringen på lång sikt kan ”förhoppningsvis skapa en säkrare och bättre värld under de kommande åren”.

Läs även: Rysslands centralbank tar till Sovjet-åtgärd [Dagens PS]