Inte sedan Sovjet-tiden har centralbanken agerat så desperat i ett försök att rädda den till synes hopplöst förlorade rubeln.

ANNONS

Det är Fox Business som berättar att Rysslands centralbank beslutat stoppa försäljningen i utländsk valuta.

Bakgrunden är att den ryska valutan rubeln redan kraschat till följd av västs ekonomiska sanktioner mot Ryssland för kriget i Ukraina.

Den ryska centralbanken meddelar på onsdagen att ryska banker från och med i dag, 9 mars, till 9 september inte kommer att kunna ”sälja utländska valutor till medborgare”.

Däremot går det bra att växla kontanter mot rubel utan några gränser i tid eller belopp.

När det gäller uttag från konton i utländsk valuta begränsas dessa till ett maximalt uttag på 10 000 dollar. Uttag över den summan omvandlas till rubel.

Amerikansk expert: Det är för sent

Beslutet från Rysslands centralbank är det strängaste på de finansiella området sedan Sovjet-epoken, berättar Fox Business där en amerikansk expert menar att syftet är att så långt det är möjligt att bevara styrkan i den ryska rubeln.

”Ändå är det för lite för sent – åtgärden kan tillfälligt dämpa fallet och kanske avvärja en nästa våg av fallissemang, men rubelns minskade köpkraft är här för att säga”, slår experten på sanktioner och utrikesrelationer, Gideon Rose, fast i artikeln.

Under tisdagen kom ett hårt dråpslag mot rysk ekonomi då USA:s president Joe Biden deklarerade att ett importförbud nu införs mot rysk olja och gas.

ANNONS
ANNONS

Fox Business uppger att kreditvärderingsinstitutet Fitch Ratings nedgraderat Rysslands kreditbetyg från ett ”B” till ett ”C”.

Under tisdagen berättade Dagens PS med hänvisning till Bloomberg att Morgan Stanley bedömer att Ryssland går mot konkurs.

I skrivande stund, klockan 12.15, står rubeln i 0,01 mot dollarn.