Trots fastighetskris och covid-restriktioner är Kinas handelsöverskott under 2021 det bästa någonsin.

ANNONS

Det var i första hand en ihållande stark export som bidrog till att Kinas handelsöverskott var det bästa någonsin i fjol, berättar Financial Times.

Exportboomen i Kina motverkade även en förlust i ekonomin som helhet, framgår det.

När det gäller Kinas handelsöverskott för 2021 visar siffror som släpptes på fredagen och som refereras av FT att det var 26 procent högre än 2020.

Fjolårets handelsöverskott i Kina blev 676 miljarder dollar.

Kina dominerar just nu den globala handeln

Samtidigt var exporten 30 procent högre under fjolåret, mest ökade exporten i december med en tillväxt på 21 procent.

Siffrorna som nu nämns ”belyser Kinas dominans av den globala handeln” under pandemin, skriver FT och uppger att landets tillverkningsindustri gynnats av övergången som skett runt om i världen från tjänster till varukonsumtion.

På måndag kommer siffror in över Kinas BNP under fjärde kvartalet, som enligt förväntan tampas med en svagare konsumtion, avmattningen i fastighetssektorn och de hårda restriktionerna/nedstängningarna i spåren av covid-19-virusets framfart, skriver FT och berättar att flera analytiker räknar med en fallande export från Kina i år, man bedömer att den utländska efterfrågan nådde en topp i fjol.

ANNONS
ANNONS

Tidningen uppger också att även om Kinas export var urstark 2021, så märktes en avmattning i tillväxten av exporten redan i september förra året.

Läs även: Startup-bolag i Kina lockar rekordinvesteringar [Dagens PS]