Kinas banker tvekar att ge ut nya lån, något som analytiker säger reflekterar det ekonomiska läget i landet. 

ANNONS

För att fylla sina statligt påtvingade utlåningskvoter innan årets slut, satsade de kinesiska bankerna istället satsar på projekt med låg risk, skriver Financial Times.

Vill se fler lån

President Xi Jinpings administration vill att bankerna ska låna ut mer, särskilt till små- och medelstora företag inom jordbruk och nya bolag som satsar på energifordon. Bankerna vill dock ofta inte låna ut pengarna eftersom de tror att Kinas avtagande ekonomi i sig självt har minskat antalet kvalificerade låntagare.

Samtidigt uppger banktjänstemän, som ofta inte vill vara namngivna, att regeringens tillslag mot många av landets företagare, inom bland annat fastighetsbranschen och privat utbildning, har drabbat många av låntagarna. Det blir en ekvation som inte går ihop.

”Myndigheterna vill att vi ska stödja den reala ekonomin och samtidigt hålla osäkra lån under kontroll”, uppgav en låneansvarig på Zheshang Bank i Hangzhou och klargjorde:

”Det är svårt att uppnå i den nuvarande affärsmiljön.”

Hårdare regleringar

Kommunistpartiet har lovat att man ska se till att landet har en överkomlig bostadsmarknad och samtidigt strängare regleringar av några av landets största privata företag.

Hur man ska lyckats med det är en annan fråga.

ANNONS
ANNONS

”Det är en gåta som den nuvarande mixen av regler inte kan lösa”, uppgav Bo Zhuang, en Singapore-baserad analytiker på Loomis Sayles.

Läs även: 14 000 spelbolag i konkurs i Kina [Dagens PS]