ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Kort återhämtning på börsen: Rysare väntar 2023

Uppdaterad: 27 dec. 2022Publicerad: 27 dec. 2022
dystert på börsen 2022 2023
Det kan bli tufft under lågkonjunkturen. Foto: Isabell Höjman / TT

Återhämtningen på börsen i vinter kan vara en luring. Köp obligationer istället för aktier de kommande månaderna, menar experterna på analysfirman.

ANNONS
ANNONS

En kort återhämtning i vinter, mitt i en fallande trend. Det kallar analysfirman Longview Economics uppgången som spås i vinter.

Analysexperterna på Longview har en dyster utsikt för början av 2023. Vintern ger en kortvarig om än önskad respit från 2022 års börsutveckling, som gett röda siffror över nästan hela brädet såväl i Sverige som utomlands. Och även om 2023 kan erbjuda en rejäl återhämtning, så är det troligt att den återhämtningen kommer först under andra halvåret.

Vi tar det från början:

Enligt analyser baserat på historiska data är chansen 80 procent att börsen vänder uppåt under 2023. Detta eftersom dåliga börsår ofta följs av en särdeles stark rekyleffekt året därpå. Det har Dagens PS skrivit om tidigare.

Men det betyder inte att året börjar på plus. Tvärtom kan 2023 bli värre än 2022 under den första perioden, menar seniorstrategen Harry Colvin på Longview, vilket rapporteras av Dagens Industri.

ANNONS
ANNONS

Lättnadsrally

”Vår analys av makroekonomi, företagens vinster och likviditeten visar att den senaste tidens styrka inom aktier och risktillgångar har de karaktärsdrag som kännetecknar ett lättnadsrally i en pågående björnmarknad”, skriver han.

Det rör sig med andra ord om en kort återhämtning i vinter mitt i en fallande trend.

Under 2022 har marknaden tyngts av inflationsoro, räntechocker och hårda tider för centralbanker, menar han. Men i nästa kapitel kommer lågkonjunkturen och sjunkande bolagsvinster.

”Med andra ord kommer traditionell recessions-dynamik att vara ett nyckelämne nästa år”, skriver Harry Colvin.

Läs mer om börsen 2023:

Börsen kan sticka redan i januari

80 procents chans för börsuppgång 2023

2023 3d-printerns år?

Starkaste valutan i år – oväntat!

ANNONS
ANNONS
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här