Konjunkturinstitutet, KI, spår nu i sitt basscenario att den svenska ekonomin backar med omkring 3 procent i år. Det säger Ylva Hedén Westerdahl, KI:s prognoschef, till Dagens industri.

ANNONS

Hon menar att Sverige är på väg in i en djup lågkonjunktur.

Det här rapporterar Finwire, som uppger att KI-direktören delar också AP-fondchefen Kerstin Hessius kritik om att det är skadligt för ekonomin att man inte vet hur länge smittskyddsåtgärderna kommer att hänga i.

Samtidigt uppger Hedén Westerdahl att hon är försiktigt optimistisk då regeringar agerar snabbare än vad man gjort historiskt.

KI räknar med att antalet smittade kommer att ligga kvar på ungefär samma nivå i det andra och tredje kvartalet för att sedan minska i det fjärde kvartalet.

Läs även Dagens PS publisher Mats Hedbergs artikel från i helgen om vilka ödesdigra konsekvenser som väntar med ett nedstängt Sverige: ”Hur stor skada ska vi låta ekonomin ta för att rädda en viss mängd av dem som riskerar att drabbas svårast – kanske 2-3 procent av de smittade? Det handlar inte om att vi inte bryr oss om mänskligt lindande, eftersom vi samtidigt skapar ett enormt lidande när vi låter ekonomin falla fritt. Det blir allt tydligare att detta inte är någon mild recession, utan en regelrätt depression.”

ANNONS
ANNONS