Dagens PS

Tredje AP-fondens chef: "Panikläget måste lämnas"

"Man måste förstå att man kan inte stänga ner hela ekonomin och förvänta sig att den kommer tillbaka", understryker Kerstin Hessius, Tredje AP-fondens chef. (Foto: TT
"Man måste förstå att man kan inte stänga ner hela ekonomin och förvänta sig att den kommer tillbaka", understryker Kerstin Hessius, Tredje AP-fondens chef. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 20 mars 2020Publicerad: 20 mars 2020

Tredje AP-fondens vd Kerstin Hessius varnar för att Sverige riskerar att hamna i en ekonomisk depression. Hon jämför läget med Tyskland på 1920-talet och den stora depressionen i USA på 1930-talet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Det som händer nu är att det inte finns någon efterfrågan i någon bransch. Alla företag ägnar sig bara åt att skära kostnader men de har inga inkomster över huvud taget. Konsekvenserna är att arbetslösheten stiger sekund för sekund”, säger Hessius i torsdagens Aktuellt i SVT.

Hon menar att Sverige riskerar en massarbetslöshet på 20-40 procent. Hon ser också en risk för hyperinflation. Hessius betonar att man måste förstå allvaret i läget.

“Förödande konsekvenser för människors liv”

“Vi är inte där. Men om det här fortsätter riskerar vi att komma dit. Man måste förstå att man kan inte stänga ner hela ekonomin och förvänta sig att den kommer tillbaka.”

I går skrev Kerstin Hessius på SvD Debatt om hur viktigt det är att ha en tid, inte alltför långt borta, när livet kan återgå till det normala. Hon

“Panikläget måste lämnas och diskussionen måste breddas till att representera hela samhället.”

Om samhället släcker ned får det endast vara kortsiktigt, det gäller att vara tydlig med det, enligt Hessius som konstaterar att “konsekvenserna för världsekonomin är på väg att bli okontrollerbara” vilket hon varnar för “får förödande konsekvenser för människors liv”.

Läs även: Så vill Dagens PS hjälpa Sveriges företagare »

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS