Feds ordförande Jerome Powell hade egentligen inga nya besked till marknaden efter Feds möten – det blev lite av ett antiklimax.

ANNONS

Att Federal Reserve, Fed, lämnar räntan oförändrad för tillfället och höjer densamma senare i år är inget nytt.

Det nya som kom ut efter centralbankens två dagar långa sittning var att räntehöjningen kommer ”snart”, vilket tolkas som mars vid centralbankens nästa möte.

Hur mycket Fed höjer räntan med och om det blir fler höjningar än tre fick inte finansmarknaderna något svar på av Jerome Powell.

Det innebär att nervositeten med volatiliteten på börsen fortsätter. Investerarna hade önskat sig mer raka besked från Fed.

Vid sidan av räntehöjningar trappar Fed ner sina pandemistimulanser och sammantaget syftar de penningpolitiska åtgärderna till att bekämpa den höga inflationen och få ner balansräkningen.

”Prisar in mellan fyra och fem höjningar”

Elisabet Kopelman, makroekonom på SEB, konstaterar att det som Fed nu signalerar är väntat och känt sedan tidigare. Eftersom Powell inte gav några mer detaljerade svar på frågorna om räntan tar marknaden nu höjd för fler räntehöjningar än tre under 2022, som Fed tidigare aviserat, säger hon till Di-TV.

”Nu börjar marknaden prisa in mellan fyra och fem höjningar i år och det finns viss sannolikhet att man höjer med mer än 25 punkter vid nästa möte i mars”, säger Kopelman.

”Det blev ingen hökaktig överraskning som vissa hade varnat för och som skulle kunna ge panik i marknaden”, säger Robert Oldstrand, aktiestrateg på Swedbank, till Svenska Dagbladet efter Powells presskonferens.

ANNONS
ANNONS

Annika Winsth, chefekonom på Nordea, säger till samma tidning att hon anser att Fed-ordföranden Jerome Powell uppträdde ”klokt” och hade ”rätt tonläge”.

”De kommer inte att rusa iväg och det är något som aktiemarknaden ville höra”, enligt Winsth.

Kritiker: Fed har vaknat för sent

Federal Reserve har fått kritik för sent uppvaknande kring inflationen, som skenade i väg till 40-årshögsta 7 procent i årstakt i december.

David Norris, partner och chef för amerikansk kredit på TwentyFour Asset Management, hade önskat, säger han till NBC News, att USA:s centralbank agerat resolut penningpolitiskt redan på decembermötet.

”Jag hade gärna sett att Fed aviserat ett slut på sina kvantitativa lättnader under det senaste kvartalet samt att man börjat höja räntan, eftersom de ligger så långt efter i kurvan”, säger Norris.

”Det som överraskade marknaden i december var tanken att de gjorde kvantitativa åtstramningar till en kortsiktig fråga”, kommenterar Keith Buchanan, portföljförvaltare på Globalt Investments, på NBC News där fler experter kommenterar Feds penningpolitik, bland annat heter det att centralbanken får ”svårt att konstruera en mjuklandning” med sina åtgärder.

Förvirrande för marknaden

Tom Graff, chef för ränte- och portföljförvaltare på Brown Advisory, säger till The Wall Street Journal att utvecklingen som nu tvingar Fed att höja räntan i år, för övrigt för första gången på tre år, inte är något nytt.

Det ”är definitivt inte en plötslig uppenbarelse och har varit mer av en utveckling, så varför marknaden just nu har fått budskapet är lite förvirrande”, säger Tom Graff till WSJ.

ANNONS
ANNONS

Eric Winograd, seniorekonom på AllianceBernstein, beskriver i Financial Times Feds möten i veckan som mycket hökaktiga.

Danielle DiMartino Booth, vd och chefsstrateg på Quill Intelligence, anser att Fed nu står ”inför att välja det minst onda av två onda ting”, rapporterar New York Post.

BBC: Oron på börsen kvarstår

”Feds största utmaning är att räkna ut hur man ska genomföra politiska åtgärder som är tillräckligt hökaktiga för att sänka inflationen, men som också håller finansmarknaderna flytande, eftersom volatiliteten på finansmarknaderna kan blöda i en ekonomi som redan visar tecken på avmattning”, säger DiMartino.

BBC News skriver att ”Fed riskerar att kyla ned den ekonomiska aktiviteten mer än tänkt. Investerare på aktiemarknaden är också oroliga för hur aktiekurserna kommer att reagera på Feds drag, eftersom högre räntor gör andra investeringar mer attraktiva”.

Läs mer: Federal Reserve: ”Snart lämpligt att höja räntan” [Dagens PS]

Läs även: Dow Jones föll efter Feds uttalande om räntan [Dagens PS]