Den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, indikerar att en räntehöjning är på gång i USA. Uttalanden efter onsdagens möte pekar mot att den kommer att höjas i mars, enligt CNBC

ANNONS

Det är turbulent på börsmarknaderna och inflationen stiger kraftigt, så det var stora förväntningar inför besked från den amerikanska centralbanken Federal Reserve under onsdagen.

Dra ner på obligationsköp efter räntehöjning

Beskedet – det blir ingen räntehöjning nu, men det är snart dags.

”Med inflation långt över 2 procent och en stark arbetsmarknad förväntar sig kommittén att det snart kommer att vara lämpligt att höja målintervallet på styrräntan, skriver centralbanken i sitt uttalande efter mötet som pågått under tisdagen och onsdagen.

Banken gav också beskedet att de planerar att reducera sin balansräkning och dra ned på sina obligationsköp men först efter att de höjt räntan. I februari kommer obligationsköpen ligga på 30 miljarder dollar.

Beskedet var i linje med marknadens förväntningar. CNBC anser att det pekar mot att Federal Reserve kommer att höja räntan i mars. Wall Street Journal beskriver det som att centralbankschefen Jerome Powell ”peggar upp” för en räntehöjning i mars.

Federal Reserve: Vi bygger på data

På en presskonferens efter beskedet förklarade centralbankschefen Jerome Powell att Federal Reserves framtida besked kommer att bero på inkommande data den närmsta tiden.

USA-börserna har under dagen stigit men uppgången utraderades samtidigt som Powell höll presskonferens. Strax efter beskeden handlades Dow Jones ned 0,3 procent, S&P 500 upp 0,3 procent och Nasdaq upp 0,7 procent.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Pressad Jerome Powell: Då höjer vi räntan mer [Dagens PS]

Läs även: Xi Jinping vädjar till Väst: Höj inte räntan för snabbt [Dagens PS]