Dagens PS

Japans BNP krymper – rädslan stor för stagflation

Japan
Ekonomin i Japan visar på en tillbakagång för första gången på två kvartal. (Bild: TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 02 feb. 2023Publicerad: 18 maj 2022

För första gången på två kvartal krymper nu Japans BNP, vilket väcker rädsla för både stagflation och en mer långtgående kris, skriver CNBC.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Stigande råvarupriser och covid-19 ställde till det för Japan under årets första månader, vars BNP för första gången på två kvartal föll med 1,0 procent, skriver CNBC.

Oro för stagflation

Nu är oron stor för en mer permanent och långtgående kris. Rädslan ökar också för stagflation, som i sämsta fall uppstår i ett läge då både inflationen och arbetslösheten är hög, medan tillväxten låg. En utveckling som utmanar Japans premiärminister Fumio Kishida inför valet den 10 juli.

“Ekonomin kommer att återgå till tillväxt under de kommande kvartalen, men det kommer inte att bli en dramatisk återhämtning, vilket lämnar möjligheten till ytterligare utgifter vidöppen när valet närmar sig”, säger Hiroshi Shiraishi, ekonom på BNP Paribas Securities.

Förväntat svag tillväxt

I likhet med andra länder påverkas Japan också av covid-låsningarna i Kina, USA:s räntehöjningar och det pågående kriget i Ukraina. Många analytiker förväntar sig dock att stormaktens ekonomi kommer att hämta sig, så snart covidkrisen avtar. Dock med en överhängande risk att priserna på energi och livsmedel fortsätter stiga.

Något som redan påverkat japanska företag och tillverkare. Av det skälet är den allmänna uppfattningen att BNP-tillväxten kommer att bli en besvikelse under 2022.

Läs även: Fed: Inflationen ska ner till varje pris

ANNONS

Läs även: USA: Importtull på rysk olja bättre för EU än embargo

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS