För Fed har inflationen prio 1, den ska bekämpas och metoderna det sker på bör inte ifrågasättas, enligt Feds ordförande Jerome Powell.

ANNONS

Fedchefen Jerome Powell slår fast att prisstabiliteten måste återställas, det är ”ett ovillkorligt behov”, anser han, berättar The Wall Street Journal.

Han tror också att inflationen som är den högsta på mer än 40 år i USA går att få bukt med utan att utlösa en recession.

Om så ändå är fallet skulle det endast bli en kortvarig lågkonjunktur, enligt centralbankschefen Jerome Powell som gjorde sina uttalanden under WSJ:s arrangemang ”Future of Everything Festival”.

Förhoppningen från Fed är att tämja inflationen utan att den i dag låga arbetslösheten på 3,6 procent ökar, men den kan stiga något och mynna ut i en arbetsmarknad som kanske inte är ”perfekt”, resonerar Powell.

Fed har inte höjt räntan så mycket sedan 2000

Federal Reserves ordförande signalerade på tisdagen, enligt WSJ, att nästa räntehöjning på nytt blir 0,50 procentenheter (en halv procent) med ett intervall på räntehöjningar på mellan 0,75 procentenheter och 1 procent framöver.

Fed har inte höjt räntorna så mycket sedan 2000, framgår det.

Charlie Scharf, vd för Wells Fargo & Co och som talade på samma WSJ-evenemang som Feds ordförande, sade att det blir svårt att undvika en lågkonjunktur, samtidigt konstaterar han att USA:s konsumenter och företag ”förblir ekonomiskt solida”.

ANNONS
ANNONS

Det faktum att alla, enligt honom, står starka kan bli ”en kudde” vid en lågkonjunktur.

Powell sade att centralbankens åtgärder för att få ner inflationen är nödvändiga men utmanande, och han förstår att många tror att det blir svårt att få till stånd en mjuklandning av ekonomin.