Det är inte uteslutet att Iran accepterar EU:s förslag och återupplivar kärnkraftsavtalet från 2015. Om så kan ett beslut i frågan enligt uppgift fattas inom kort, rapporterar Reuters. 

ANNONS

Det var under fredagen som en senior iransk diplomat sade att det kan vara ”acceptabelt” att följa EU:s förslag och förnya kärnkraftsavtalet. Då under förutsättning att Irans grundläggande krav som rör till exempel skyddsåtgärder, sanktioner och garantier infrias.

En av dessa är att ingen framtida amerikansk president ska kunna bryta avtalet, vilket senast skedde under 2018 då den dåvarande presidenten Donald Trump införde hårda sanktioner mot landet, skriver Reuters.

Beslut inom veckor

Någon sådan garanti blir dock svår att få igenom, även om USA sagt att de gärna medverkar till att återställa avtalet så snart som möjligt. Det var de också i vintras då en förnyelse av avtalet var på god väg att gå i lås, men sedan avbröts efter elva månader sedan de både parterna inte kunnat enas.

Denna gång har har förhandlingarna i frågan pågått i femton månader, varför ett beslut är efterlängtat. Från EU:s sida bekräftade en hög tjänsteman att det förslag som nu ligger på förhandlingsbordet efter fyra dagars diskussioner bakom slutna dörrar i Wien är det som gäller och inte kommer revideras ytterligare. Han sade även att ett slutgiltigt beslut är att vänta inom några veckor.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Ryssland hårdast drabbat – världsekonomin krymper [Dagens PS]