dfs

ANNONS

Invasionen av Ukraina kommer att stå Ryssland dyrt, även om resten av världen också får känna på den krympande ekonomin. The Economist konstaterar att tillväxten blir en miljon biljoner mindre än man räknade med före kriget i Ukraina.

Press på Ryssland

Rysslands ekonomi har hittills klarat sig förvånande bra. Det kommer att ändras. Enligt siffror från EIU krymper den ryska ekonomin med 10 procent under 2022. I siffrorna som kom före kriget räknade man med en tillväxt på 2,6 procent, uppger The Ekonomist. 

Ukraina råkar ännu mer illa ut. Världsbankens siffror från april spår att landets ekonomi krymper med hela 49 procent 2022.

Tyskland hårt drabbat

Resten av världen slipper inte heller undan konsekvenserna av kriget. EIU räknar med att 15 av de 20 G20-ländernas tillväxt blir mindre än man tidigare beräknat. När det gäller Tyskland blir tillväxten 2 procentenheter lägre, bara 1,3 procent för året, skriver The Economist. Tyskland är beroende av den ryska energin. Därtill har problemen i leverantörskedjan ställt till det för landets producenter.

Spannmålsproducenter uppåt

Ett land som klarar sig bra är Saudiarabien. Där stiger i stället tillväxten enligt prognoserna. Landet kommer att få den högsta tillväxten av G20-länderna. Prognosen skrivs upp med hela 3 procentenheter, och landar på 7,5 procent för 2022 enligt The Economist. 

Det är få länder som klarar sig undan konsekvenserna av kriget i Ukraina. Två av dem är Argentina och Brasilien. De två latinamerikanska länderna är storproducenter av spannmål, och de ökar BNP med 1,3 respektive 1,2 procentenheter.

2023 ser också ut att bli ett jobbigt år. Experterna räknar med ännu lägre tillväxt under nästa år. Enligt The Economist är det få länder som klarar sig undan konsekvenserna av kriget Ryssland startat mot Ukraina.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Inflation och ränta delar USA mitt itu [Dagens PS]

Läs även: Svensk försvarskoncern rusar 120 procent på björnmarknad [Dagens PS]