Dagens PS

IEA-chefen: Europa har fortfarande stora energiproblem

IEA
Gasproblemet i Europa är inte helt löst ännu. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 22 maj 2023Publicerad: 22 maj 2023

Europa har fortfarande några energiproblem som måste lösas i år uppger IEA-chefen Fatih Birol. Det ryska gasbehovet är inte helt avbrutet än, samtidigt som USA:s ekonomiska problem kan få konsekvenser på oljepriset och Kinas ökande energiaptit efter pandemin konkurrerar direkt med Europas behov.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är chefen för International Energy Agency, IEA, Fatih Birol som nu går ut med några visa ord hur det egentligen ser ut med energifrågan i Europa resten av året. Han säger att även om Europa till stor del har lyckats kapa sitt ryska energiberoende så är vi till en viss del fortfarande knutna till den ryska gasen, berättar CNBC.

Samtidigt är det osäkert om den ryska gasen fortsätter att komma till Europa, sedan det politiska läget med Ryssland blir allt stramare. Fatih Birol är dock säker på sin sak när han säger att G7 inte tänker skriva på några nya gas-affärer med Ryssland.

“Det är helt över”, säger han.

Skuldtaksfrågan i fokus

Ett annat orosmoln är vad som händer på andra sidan Atlanten, om Vita huset lyckas komma överens i skuldtaksfrågan eller inte. Om de inte gör det så kan USA:s behov av olja falla, liksom oljepriset,.

“Vi kan förvänta oss en betydande nedgång i oljepriset om de inte kommer överens i frågan.”

Kinas aprit efter energi ökar

En annan marknad att hålla ögonen på är Kina. Efter pandemin ökar energibehovet i landet och Kinas aptit efter båda gas och olja ser ut att skjuta i höjden, vilket givetvis har betydelse för råvarupriserna och att marknaden därmed konkurrerar direkt med Europa om leveranserna.

ANNONS

Kina som är världens näst största oljeimportör efter USA kommer stå för nästan 60 procent av ökningen i efterfrågan av olja menar Birol. Så trots många framgånger på energiområdet så har “Europa forfarande några problem att övervinna.”

Läs även: IEA-chefen bekymrad: ”Väldigt olyckligt beslut”

Läs även: Svagare dollar ger Europa huvudvärk

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS