Börsen höll andan inför den amerikanska centralbankens räntebesked på onsdagskvällen, men Fed-chefen Jerome Powell lugnade marknaden.

ANNONS

Som väntat beslutade USA:s centralbank Federal Reserve att skära ner och fasa ut de månatliga stödköpen av obligationer.

Utfasningen av centralbankens stimulanser som pågått under pandemin startar den här månaden och innebär att Federal Reserves obligationsköp på 120 miljarder  dollar i månaden minskas med 15 miljarder dollar per månad.

I sommar är planen att dessa stimulanser ska vara helt borta.

Powell: Inflationen fraktkrisens fel

På presskonferensen som följde på Fed-mötet underströk Fed-ordföranden Jerome Powell att stoppet för obligationsköp inte skyndar på en räntehöjning, vilket lugnade marknaden.

Beskedet fick de amerikanska börserna att lyfta. Det breda S&P500-index ökade med 0,7 procent. Dow Jones industriindex steg med 0,3 procent och Nasdaqs kompositindex klättrade 1,0 procent.

ANNONS
ANNONS

När det gäller prisökningarna med inflationen, som just nu ligger på höga omkring 5 procent i USA, sade Powell att den är orsakad av dagens ”flaskhalsar” i leveranskedjorna i kombination med stor efterfrågan, men flera andra bedömare anser att det är Fed som bär skulden för inflationen och menar att stimulanserna borde ha dragits ner tidigare och även skäras ner snabbare än vad som nu är fallet, rapporterar CNBC.

Powell sade att Fed inte förväntar sig en kommande löneökningsspiral till följd av prisökningarna.

Vidare uppgav Fed-chefen att sysselsättningsgraden kan öka ytterligare, vilket uppges vara ett av centralbankens mål och apropå räntan kommenterade Powell den så här:

Inte dags att höja räntan

”Vi tycker inte att det är dags att höja räntan än”.

Powell framhöll dock att Fed kommer att använda de verktyg som finns om prisökningarna fortsätter och blir utdragen.

ANNONS
ANNONS

När det gäller den pågående fraktkrisen, som påverkar hela världsekonomin, har Powell svårt att sia om när den är över.

”Globala leverantörskedjor är komplexa. De kommer att återgå till normal funktion, men tidpunkten för detta är högst osäker”, sade Fed-ordföranden på presskonferensen.

Läs även: Jobb-boom i USA i oktober – krossar förväntan [Dagens PS]