USA-börsen steg med väntat glädjebesked från Fed

Uppdaterad: 01 feb. 2023Publicerad: 01 feb. 2023
Powell
Federal Reserve-chefen Jerome Powell har allas ögon på sig. (Foto: TT)

Alla tre stora index på USA-börsen steg på tisdagen sedan det står klart att Fed ser ut att hålla sig till en räntehöjning på 25 punkter. 

ANNONS
ANNONS

Fed kommer höja räntan under onsdagen, men det blir inte med så mycket som tidigare befarat, utan mest troligt med 25 punkter. Det blir isåfall den minsta höjningen sedan centralbanken startade höjningarna i mars förra året. Det innebär positiva nyheter på Wall Street som såg sina tre stora index stänga på plus under tisdagen, berättar CNBC.

Samtliga index stängde på plus

Dow Jones stängde på plus drygt en procent,  S&P 500 gick upp 1,5 procent och Nasdaq 1,7 procent.

Onsdagens höjning är den åttonde på raken och hamnar inom intervallet 4,50 till 4,75 procent vilket är runt en halv procentenhet från Feds beräknade slutpunkt.

För S&P 500 går det fortsatt starkt framåt där indexet steg med drygt sex procent under januari, medan Nasdaq visade ännu bättre siffror och ökade med nästan elva procent under månaden, vilket är den högsta januariökningen för det tekniktunga indexet sedan 2001, skriver Reuters. 

ANNONS
ANNONS

USA-börsen är inte Powells problem

Men hur indexen kommer gå framöver är inte Feds och dess chef Jerome Powells största huvudbry, utan det är istället vad som händer med inflationen.

“Powell är mer fokuserad på att inflationen ska gå ner och hålla sig nere än att försöka hjälpa S&P 500”, säger en analytiker som har pratat med CNBC.

Hur Powell ska bli betraktad av omvärlden hänger på om han “slaktade inflationen och den höll sig nere”, eller inte.

Läs även: Nye riksbankschefen: Det gör systemet sårbart

Läs även: Minus på Stockholmsbörsen efter rapportstinn dag

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.