Tillväxten i Kinas BNP avtar, då landet brottas med både en fastighetskris och en energikris. BNP-tillväxten faller från 7,9 till 4,9 procent.

ANNONS

BNP-tillväxten i världens näst största ekonomi Kina var det tredje kvartalet 4,9 procent jämfört med samma period föregående år, ned från 7,9 procent det föregående kvartalet, enligt officiella siffror från landet.

Siffrorna är i linje med analytikernas förväntningar, där många skrivit ned sina prognoser på grund av att den kinesiska fastighetsjätten Evergrande har en enorm skuldkris som väckt farhågor om spridningseffekter.

Landet har också haft stora problem med energiförsörjningen. Över hela världen sticker priserna på energi i väg i takt med att den globala ekonomin tar sig ur pandemin, något som slagit särskilt hårt mot Kina där fabriker tvingat stänga ned produktionen på grund av de höga energipriserna.

”Den enda överraskningen med Kinas siffror är att de inte var ännu lägre”, säger Paras Anand vid finansbolaget Fidelity till Dagens industri.

Prognosen för Kinas ekonomi är fortsatt god, med en tillväxt i Kinas BNP på årsbasis runt 8 procent. Men det är förutsatt att problemen inte sprider sig.

”Utsikterna är fortfarande sårbara med strömbrist och fastighetsbromsar,” säger Raymond Yeung, chefsekonom för Kina på Australia & New Zealand Banking Group Ltd till Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Evergrande missade betalningar – igen [Dagens PS]

Läs även: Kina behöver kol – beordrar gruvor att öka produktionen [Dagens PS]