Evergrande missade betalningar – igen

Uppdaterad: 12 okt. 2021Publicerad: 12 okt. 2021
Evergrande missade
Den kinesiska fastighetsutvecklaren Evergrande vil. (Foto: TT)

Krisen i det kinesiska fastighetsimperiet Evergrande växer – under tisdagen missade bolaget obligationsbetalningar för tredje gången på tre veckor.

ANNONS
ANNONS

Kinesiska skuldtyngda fastighetsutvecklaren Evergrande missade för tredje gången att betala ränta på sina obligationer, rapporterar Reuters. Det ska röra sig om 148 miljoner dollar (knappt 1,3 miljarder kronor) i uteblivna betalningar, enligt nyhetsbyrån.

Evergrande är världens mest skuldsatta fastighetsbolag med skulder som uppgår till 300 miljarder dollar. Evergrande har missat totalt 227 miljoner dollar i betalningar i år, och de har ytterligare betalningar att göra på 573 miljoner dollar innan året är slut.

“Inte ett ord från Evergrande och inget tecken på betalningen heller. Vi kommer att förbereda oss för att söka rättsliga åtgärder”, säger en av de som inte fått sina betalningar till Nikkei Asia. Tidningen varnar för att företaget kan gå i konkurs i slutet av månaden om inte nya pengar kommer in från investerare eller försäljningar av tillgångar.

Nu sprider sig oron för att Evergrandes problem ska slå över på resten av fastighetssektorn, och ekonomin i stort. Under nästa år ska kinesiska fastighetsutvecklare betala hela 92,3 miljarder dollar i obligationslån enligt data från Refinitiv.

“Vi kommer att få se fler uteblivna betalningar framåt om likviditetsproblemet inte förbättras markant”, säger mäklaren CGS-CIMB enligt Reuters.

Läs även: Därför fick problemen i Evergrande så stort genomslag

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.