Dagens PS

Riksbanken öppnar två kontor för kontanter

Kontanter
RIksbanken öppnar nya kontor för kontanter i Jönköping och Falun. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 17 mars 2021Publicerad: 17 mars 2021

Riksbanken öppnar två nya kontor för kontanter. Tidigare har riksbankschefen Stefan Ingves sagt att kontanternas funktion i samhället är hotad. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ett kontor öppnar i Jönköping under våren 2021 följt av ett till i Falun under 2022. Sedan tidigare finns ett kontor för kontanthantering i Märsta utanför Stockholm, där Riksbanken lämnar ut kontanter till banker och bankägda bolag via sitt kontanthanteringskontor.

“För att kunna sköta kontanthantering även vid en kris eller allvarliga störningar öppnar vi två nya kontor. De nya kontoren kan användas för att lämna ut sedlar om kontanthanteringskontoret i Märsta av någon anledning inte går att använda”, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Skrev debattartikel i somras

“De fem största bankerna har tillsammans bildat Bankomat AB för att förse samhället med kontanter. När det behövs kontanter i samhället hämtar Bankomat dessa hos Riksbanken”, skriver Riksbanken på sin hemsida.

Riksbankschefen Stefan Ingves och Cecilia Skingsley, förste vice riksbankschef skrev en debattartikel i Aftonbladet i förra sommaren om brister i kontanthanteringen:

“Om banksektorn och handeln inte hanterar kontanter under normala förhållanden är det svårt att tro att de plötsligt skulle ha förmåga att göra det i tider av höjd beredskap eller i andra krissituationer. Vi har nu nått en punkt där kontanternas funktion i samhället är hotad. Och mot denna utveckling har Riksbanken inte några verktyg att sätta in som kan påverka bankernas och butikernas skyldigheter att hantera kontanter.”

Läs mer: Rapport: E-kronan kan inte ersätta kontanter – Dagens PS

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS