Chefen för FED i New York, John Williams, varnar för en ”extrem reaktion” på marknaderna om USA:s skuldtak inte höjs snarast. 

ANNONS

Fler och fler varnar för katastrofala konsekvenser om USA:s skuldtak inte skyndsamt höjs av kongressen. John Williams, ordförande vid Federal Reserve Bank of New York, säger att landets centralbank inte kommer att kunna begränsa effekterna om USA misslyckas att fullgöra sina betalningar.

Han varnade om risken att investerare blir ”extremt nervösa” och kommer att tänka ”jag måste ut från saker” vilket kan leda till en ”extrem sorts reaktion på marknaderna”.

”Om du verkligen passerade den gränsen och kom till en plats där regeringen inte betalade sina skyldigheter tror jag att det skulle skapa en mycket negativ dynamik, inte bara i USA utan runt om i världen”, säger han enligt Financial Times.

”Världsomfattande ekonomisk katastrof” 

Sedan tidigare har USA:s finansminister Janet Yellen varnat för ”världsomfattande ekonomisk katastrof” om skuldtaket inte höjs i en debattartikel i Wall Street Journal. Under tisdagen ska hon vittna inför kongressen och väntas upprepa samma farhågor.

Bakgrunden är att taket för den amerikanska skuldsättningen behöver höjas genom ett politiskt beslut – vilket blivit en het potatis i det inrikespolitiska spelet i landet. För att höja taket krävs att även ledamöter från oppositionspartiet Republikanerna röstar ja till det i senaten. Det är något som minoritetsledaren Mitch McConnell säger att hans parti vägrar göra.

”Det finns ingen chans att republikanerna hjälper till att höja demokraternas kreditgräns så att de omedelbart kan gå på som en ångvält med en socialistisk sörja som kommer att skada familjer och hjälpa Kina”, säger han enligt FT.

Statsapparaten stänger fredag

Om skuldtaket inte höjs innan fredag så kommer USA:s statsapparat att stängas ned, skriver Financial Times. 

ANNONS
ANNONS

”Det kan orsaka en omedelbar, bokstavligen en störtflod till katastrof av otroliga proportioner och skada Amerika i 100 år”, sa JPMorgan Chase vd Jamie Dimon i maj om vad en sådan händelseutveckling skulle innebära.’

Läs även: Nästa stora risk som marknaderna underskattar [Dagens PS]

Läs även: USA:s finansminister varnar: Slut på pengar i oktober [Dagens PS]