Dagens PS

Europa studsar tillbaka – tillväxt på 2 procent för kvartalet

Europa tillväxt
Eurozonen hade högre tillväxt än USA och Kina i det andra kvartalet. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 01 aug. 2021Publicerad: 01 aug. 2021

Europa är på gång – eurozonen hade en tillväxt på två procent under det andra kvartalet 2021, enligt data som släpptes under fredagen. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Eurozonen, som består av de EU-länder som har euron som valuta, redovisade en snabbare tillväxt än väntat under fredagen. Tillväxten låg på två procent på kvartalsbasis, en halv procentenhet högre än analytikernas förväntningar på 1,5 procent.

Det är första gången sedan pandemin startade som Europa hade högre tillväxt än USA och Kina, som hade en tillväxt på 1,6 respektive 1,3 procent, enligt Financial Times som skriver att ekonomer säger att tillväxtsiffrorna var den senaste signalen om att euroområdet var på väg att återhämta sig.

Inflationen steg och arbetslösheten sjönk

Företagens och konsumenternas förtroende har återhämtat sig starkt, förstärkt av färre restriktioner och lansering av vaccinationsprogram, medan detaljhandeln har återgått till nivåer före pandemin.

Inflationen steg dock också till 2,2 procent, vilket är högre än Europeiska centralbankens mål på 2 procent.

Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien hade alla expanderande ekonomier under kvartalet. Arbetslösheten eurozonen föll från 8 procent till 7,7 procent med 12,5 miljoner arbetslösa.

BNP ligger fortfarande tre procent lägre än före pandemin, men förväntas komma ikapp mot slutet av året, skriver Financial Times.

Läs mer: Så kan svenska cementkrisen slå ut Europas industri

ANNONS

Läs mer: Investerare varnar för europeisk techbubbla

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS