Ekonomens prognos: "Tio år av svag tillväxt"

Uppdaterad: 28 dec. 2022Publicerad: 28 dec. 2022
svag tillväxt
Tio år av svag tillväxt väntar världen, enligt ekonom. (Foto: Unsplash)

En världsekonomi som snart studsar tillbaka? Glöm det. ”Vi är på väg in i ett decennium av låg tillväxt”, hävdar ekonomen Daniel Lacalle.

ANNONS
ANNONS

Internationella valutafonden tror att den globala BNP-tillväxten stannar vid 3,2 procent 2022 och 2,7 procent 2023 – att jämföra med 6 procent 2021.

Det tar inte slut där, enligt Daniel Lacalle, författare och chefsekonom på Tressis Gestion.

“Dyster bild”

Enligt Lacalle är vi på väg in i ett helt decennium av låg tillväxt för den globala ekonomin.

En fullständig återöppning av den kinesiska ekonomin är ”det största positiva” marknaderna kan vänta sig av 2023, säger Lacalle till CNBC.

“Vi har tittat på en mycket dyster bild för den kinesiska ekonomin, som är avgörande inte bara för tillväxten i resten av världen utan särskilt för Latinamerika och även för Afrika”, säger han.

ANNONS
ANNONS

Tio svaga år

“Återöppningen av den kinesiska ekonomin kommer förvisso att ge ett betydande uppsving för tillväxten över hela världen, konstaterar ekonomen som ändå inte ser något stort lyft och återgång till goda tider.”

“Jag tror att vi förmodligen kommer att gå in i ett decennium av mycket, mycket dålig tillväxt där utvecklade ekonomier kommer att ha tur om de får 1 procents tillväxt per år, om de kan uppnå det”, säger Lacalle.

Motreaktion

“Jag tror att vi får se motreaktionen mot de massiva stimulanspaket som implementerades 2020 och 2021. Det har inte gett den typ av potentiell tillväxt som många ekonomer förväntade sig.”

Någon kris vill Daniel Lacalle ändå inte tala om.

“Jag tror att marknaderna börjar prissätta den miljö där situationen globalt sett inte har en stark tillväxt och ekonomisk utveckling, utan är en som undviker en finansiell kris, och om det händer är det definitivt positivt”, avslutar författaren och ekonomen.

Läs även: Kriget i Ukraina största negativa faktorn för världsekonomin

ANNONS
ANNONS
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.