Nya utbrott av covid-19 i Kina och efterföljande säkerhetsåtgärder för att få bukt på smittan, försämrar landets möjligheter att återhämta sig ekonomiskt, rapporterar Bloomberg. 

ANNONS

När covid åter slog till mot Kina i juli i år, bildade det snabbt ringar på vattnet för landets företagare och konsumenter, vilket tvingade centralbanken till en plötslig räntesänkning under måndagen. Den första sedan januari i år.

Framförallt har återkommande nedstängningar till följd av smittovågen bromsat ned detaljhandeln vars försäljning nu ligger på 2,7 procent. Lägre än väntat ligger även industriproduktionen på 3,8 procent. En ökning mot föregående år, men likväl betydligt sämre än prognosen på 4,3 procent.

Ökad smitta över hela Kina

En titt på tillverkningen av lastbilar, visar på en betydligt lägre produktionstakt än i fjol. Så även försäljningen av bostäder som även den förlorar mark.

Mycket av dessa siffror kan enligt Bloomberg härledas till Kinas engagemang i Covid Zero, med hårdföra restriktioner och lockdowns som resultat. Tidigare har Dagens PS kunnat rapportera att panik utbröt på Ikea i Shanghai, sedan kinesiska myndigheter försökte sätta varuhusets kunder i tvångskarantän.

Samtidigt har smittan ökat i flera av landets delar, varav flera som hyser industrier som är avgörande för tillväxten.

ANNONS
ANNONS

Ökningar av smittan har även rapporterats från semesterorten Hainan där semesterfirare låsts in och flyg ställts in, skriver Bloomberg. Faktorer som sammantaget tyder på att den ekonomiska återhämtningen i Kina låter vänta på sig.

Läs även: Covidpanik på Ikea i Shanghai – låste in kunder [Dagens PS]