Panikartade scener utspelade sig under helgen på Ikea i Shanghai, sedan hälsomyndigheterna fått veta att en covidsmittad person besökt varuhuset och försökte låsa in sina kunder, rapporterar Bloomberg.

ANNONS

Efter närmare två månader av lockdown i pandemins spår är den kinesiska befolkningen väl insatta i hur karantän fungerar. Så även de närmare 25 miljoner invånare som lever i Shanghai. Att ställas inför en möjlig inlåsning på ett varuhus till följd av smittorisk kan således bara ses som ett mardrömsscenario.

Det var under lördagen som kinesiska myndigheter beslöt sig för att stänga ned Ikea i Shanghai med kunder i efter att de fått veta att en covidsmittad person besökt möbelvaruhuset.

Detta genom att sätta övriga besökare i ofrivillig karantän och därmed bromsa vidare spridning av viruset. En åtgärd som snabbt skapade tumultartade scener och fick kunder som befann sig i varuhuset att fly i panik.

Del av Kinas covidstrategi

Under lördagen florerade ett antal videos på bland annat Twitter, där Ikeakunder kastar sig mot dörrarna för att rädda sig undan inlåsning.

Från de kinesiska myndigheternas sida kommenterade man tillslaget som ”tillfälliga kontrollåtgärder” och bekräftade att en 6-årig pojke med symtom besökt varuhuset.

Under söndagen sade även Zhao Dandan, biträdande chef för Shanghai Health Commission att alla anställda, samt de som besökt Ikea under lördagen kommer att behöva sitta i karantän i två dagar för att sedan följa upp det med en hälsokontroll.

Händelsen på Ikea är bara en bråkdel av Kinas covidstrategi som implementerats på senare tid och på liknande sätt genererat i panik och desperation. Samtidigt fortsätter smittan att sprida sig över hela landet, skriver Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Ikea har öppnat igen tillfälligt i Ryssland [Dagens PS]

Läs även: Svaga makrosiffror i Kina tynger oljepriset [Dagens PS]