Dagens PS

Biden: Sanktioner stänger ute Ryssland från globala ekonomin

Biden
Joe Biden försöker trycka till Ryssland genom ännu hårdare sanktioner. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 24 feb. 2022Publicerad: 25 feb. 2022

Joe Biden uppgav på torsdagen att en ny våg av sanktioner kommer stänga ute Ryssland från den globala ekonmin, efter invasionen av Ukraina.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter att Vladimir Putin började sin invasion av Ukraina under torsdagen går nu Joe Biden ut med ännu större sanktioner riktade mot Ryssland.

Sanktioner mot Ryssland

Sanktionerna kommer riktas mot biljoner dollar i ryska tillgångar och inkluderar specifika åtgärder mot ryska eliter och banker som statsägda VTB Bank, skriver CNBC.

“Idag godkänner jag ytterligare sanktioner och nya begränsningar vad som kan exporteras till Ryssland. Det kommer lägga en stör börda på den ryska ekonomin både omedelbart och över tid,” uppgav Biden under torsdagen.

Han har tillsammans med de andra G7-ledarna bestämt att göra det så tufft som möjligt ekonomiskt för Putin – “vi  kommer begränsa Rysslands möjlighet att göra affärer i dollar, euro, pund och yen och att vara del i den globala ekonomin”.

Rent konkret kommer det sätta käppar i hjulen för ryska bankjättar som Sberbank och VTB Bank.

“Ryska finansinstitutioner genomför dagligen valutatransaktioner till ett värde av cirka 46 miljarder dollar globalt , varav 80 procent är i amerikanska dollar”, uppgav det amerikanska handelsdepartementet i ett pressmeddelande.

“De allra flesta av dessa transaktioner kommer nu att störas.”

ANNONS

Riktas mot personer med makt

Sanktioner kommer även riktas mot ryska personer med mycket makt, som kan förväntas förmå Putin att avbryta sin invasion. Sanktioner kommer även begränsa högteknologisk handel med Moskva för att begränsa tillgången till halvledare som behövs för att tillverka artificiell intelligens, rymd- och försvarshårdvara.

Även om Biden lovar hårdare ekonomiska tag kommer han dock inte ta till militära medel mot Ryssland.

“Våra styrkor är inte och kommer inte att vara engagerade i konflikten med Ryssland i Ukraina. Våra styrkor åker inte till Europa för att slåss i Ukraina, utan för att försvara våra Nato-allierade”, sa Biden och tillade samtidigt att USA kommer “försvara varje tum av Natos territorium fullt ut.”

Läs även: Cyberattack mot banker och regeringen i Ukraina

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS