Dagens PS

Cyberattack mot banker och regeringen i Ukraina

Ukraina
Ukraina utsattes för ytterligare cyberattacker på onsdagen. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 24 feb. 2022Publicerad: 24 feb. 2022

En cyberattack slog till mot banker och regeringens webbplatser i Ukraina på onsdagen. Landets parlament var bland de drabbade.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Flera ukrainska hemsidor utsattes för en DDOS-attack, när en hacker översvämmar ett nätverk eller server med så mycket trafik att andra inte kan komma åt det, på onsdagen. Källan till attacken är ännu inte bekräftad, skriver CNBC.

Webbplatserna för det ukrainska utrikesministeriet, ministerkabinettet och Rada, landets parlament, var bland de drabbade. De statliga webbplatserna låg nere när tjänstemän försökte föra över trafiken till andra webbplatser för att minimera skadorna, uppger vice premiärminister Mykhailo Fedorov som också ansvarar för digital trafik i Ukraina.

Cyberattacken pekar mot Ryssland

Trots att det inte finns bevis att Ryssland ligger bakom cyberattacken pekar alla misstankar mot landet. Joe Biden har klargjort att det nu blir sanktioner riktade mot ryska banker och individer som svar på att Vladimir Putin har gett klartecken till att skicka ”fredsbevarande styrkor” till Ukraina.

Sms om bankautomater

Förra veckan rapporterades en annan cyberattack som resulterade i att fyra webbplatser slogs ut inom den ukrainska regeringen. Samtidigt fick många invånare sms som uppgav att landets bankautomater hade slutat fungera, även om det inte fanns bevis på att så var fallet, vilket NBC News rapporterade om.

Vita huset anklagade ryska agenter för de tidigare attackerna – något som Ryssland förnekar.

På onsdagen uppgav en tjänsteman för Vita huset “att dessa ytterligare incidenter är förenliga med den typ av aktivitet som Ryssland skulle utföra i ett försök att destabilisera Ukraina”.

ANNONS

Samtidigt har USA lovat att hjälpa Ukraina med “cyberrelaterade behov”.

Läs även: Ukrainakrisen medför utbredd oro i Europa

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS