Dagens PS

Hur mycket höjer centralbankerna räntan?

Höjer räntan
ECB:s Christine Lagarde och Federal Reserves Jerome Powell. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 02 maj 2023Publicerad: 02 maj 2023

Det ser ut som att räntan höjs igen i USA och EU den här veckan – frågan är mest hur mycket? Och hur reagerar marknaden? 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

USA:s centralbank Federal Reserve lämnar ett nytt räntebesked på onsdag, klockan 20 på kvällen svensk tid.  Obligationsmarknaden visade i slutet av förra veckan en 86-procentig sannolikhet för att räntan höjs med 0,25 punkter enligt CME Fed Watch Tool, skriver Privata affärer.

“Slappna inte av”

I så fall skulle det bli den nionde räntehöjningen sedan i mars 2022, och räntan skulle landa på intervallet 5-5,25 procent. USA:s senaste inflationsbesked var en signal om att räntehöjningarna snart kan vara slut, men analytikerna tror inte att Federal Reserve-chefen Jerome Powell vill slå av på takten riktigt ännu.

“Han vill typ säga till marknaden ‘slappna inte av. Var inte självbelåten. Vi kan fortfarande höja mer om vi tror att vi behöver det, men vi vet inte om vi måste ännu'”, säger Derek Tang, ekonom på LHMeyer, ett ekonomiskt konsultföretag enligt nyhetsbyrån AP.

Australien höjer räntan oväntat

Men överraskningar kan komma – under tisdagen höjde exempelvis Australiens centralbank räntan med 0,25 punkter till 3,85 procent, vilket inte stämde överens med förhandstipsen enligt en undersökning Reuters gjort bland ekonomer. Beskedet fick den australiska dollarn att stiga men börsen i Sydney att falla.

Europeiska centralbanken (ECB) lämnar sitt räntebesked för eurozonen på torsdag. ECB har tre gånger i rad höjt räntan med 0,5 punkter till nuvarande nivån 3,5 procent. Analytikernas förväntningar är enligt Bloombergs sammanställning att styrräntan justeras upp av ECB med 25 punkter till 3,75 procent, men osäkerheten är stor.

Även om höjningarna skulle komma in som förväntat kommer investerarna att hårdbevaka processen, och veckans uttalanden från Federal Reserves chef Jerome Powell och ECB:s Christine Lagarde sätter tonen för månadens rörelser på marknaden.

ANNONS

Läs även: Janet Yellen: Då kan USA inte betala sina skulder

Läs även: Recession i sikte – eller?

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS