Armenien rapporterar 49 döda soldater de senaste dagarna efter att den långdragna konflikten mellan Azerbajdzjan blossat upp igen. Både Ryssland och USA manar till återhållsamhet, rapporterar The Guardian.

ANNONS

Konflikten mellan de två länderna i södra Kaukasus har pågått sedan 1998 med rötter så långt tillbaka som första världskriget, med perioder av fullskalig krigföring blandat med lågintensiv- och gerillakrigföring.

De slåss om regionen Nagorno-Karabakh, som båda länderna gör anspråk på. Så sent som 2020 eskalerade konflikten till ett fullskaligt krig, som avslutades med ett vapenstillestånd och att ryska styrkor skickades till regionen för att bevara freden.

När Rysslands armé nu lider nederlag i Ukraina så passar Azerbajdzjan – enligt Armenien – på att utnyttja maktvakuumet till nya anfall.

”Intensiteten av fientligheterna har minskat men attackerna på en eller två fronter från Azerbajdzjan fortsätter”, säger Armeniens premiärminister Nikol Pashinyan, enligt The Guardian.

Enligt Azerbajdzjans regering i Baku är det dock Armenien som står för anfallandet.

Både Ryssland och USA uppmanar regeringarna i Baku och Yerevan till återhållsamhet.

”Som vi länge har klargjort kan det inte finnas någon militär lösning på konflikten. Vi uppmanar till ett slut på alla militära fientligheter omedelbart”, säger USA:s utrikesminister Antony Blinken i ett uttalande.

ANNONS
ANNONS

Det ryska utrikesministeriet säger i ett uttalande att konflikten ”bör lösas uteslutande med politiska och diplomatiska medel”. Även Turkiet och EU uppmanar parterna att inte eskalera konflikten, skriver The Guardian.

Läs även: Kvinnliga entreprenörer leder Armeniens bioteknikboom [Dagens PS]