Kvinnliga entreprenörer leder Armeniens bioteknikboom

Uppdaterad: 31 maj 2022Publicerad: 31 maj 2022
I Armenien är 60–70 procent av dem som är yrkesverksamma inom bioteknik kvinnor
I Armenien är 60–70 procent av dem som är yrkesverksamma inom bioteknik kvinnor. (Foto: Pixabay)

Armenien har blivit en spirande bioteknisk dynamo tack vare talang, briljanta kvinnliga entreprenörer och god utbildning.

ANNONS
ANNONS

Marina Aghayan är en armenisk stjärnentreprenör som förkroppsligar sitt lands ambitioner inom bioteknik och speglar landets beslutsamhet. Hon åkte till Spanien som doktorand med en matbudget på tre euro i månaden, det skriver Fast Company.

Hon berättar att hon hittade ett ställe där hon kunde köpa bröd med 25 skivor för 33 cent.

“Jag fick reda på att när man kokar ris, 80 cent för ett kilo, tredubblar man risets storlek och massa. Så det är verkligen väldigt trevligt att använda när du lider”, säger Marina Aghayan till Fast Company.

Kvinnor dominerar inom bioteknik

Hon är en del av Armeniens pionjärer bland bioteknikentreprenörer som vill bygga ett produktionsnav för nischprodukter, innovativ programvara och matematiska modeller i landet. I det framväxande ekosystemet av bolag och utbildningsalternativ är många av de framstående grundarna kvinnor.

De här kvinnorna representerar en blandning av teknisk skicklighet och beslutsamhet. Hela 60–70 procent av de som är yrkesverksamma inom bioteknik i Armenien är kvinnor, detta enligt Armenian Bioinformatics Institute. Det kan jämföras med uppskattningen att 47 procent kvinnor är yrkesverksamma inom bioteknikbolag över hela världen.

Fick en bråkdel av investeringarna

De kvinnliga grundarna kan göra att Armenien är ett av de intressantaste länderna för globala teknikinvesterare. De branschmöjligheter kvinnorna skapar är övertygande, men trots den armeniska bioteknikindustrins starka grund lockade biotechstartups i landet en bråkdel av de riskkapitalinvesteringar som gjordes 2021.

Under 2021 investerades i biotekniksektorn globalt 3,6 miljarder dollar, knappt 35,3 miljarder kronor. Av de investeringarna hamnade endast 50 miljoner dollar, knappt 490 miljoner kronor, i Armenien.

Borde locka fler investerare

Med tanke på den talang och de möjligheter som finns i Armenien borde fler investerare och Impactfonder satsa på armeniska bolag. Tidigare i år öppnade den högteknologiska jätten med en stor AI- och maskininlärningsportfölj, Nvidia, ett forskningscenter i Armeniens huvudstad Jerevan.

“Det finns många bra hjärnor här borta som kan bidra till det vi bygger”, sade Lev Lebaredian, vice-president på Nvidia, i en lokal mediaintervju, skriver Fast Company.

“Kvinnorna är utmärkta”

Baj Accelerator stödjer armeniska bioteknikbolag och dess medgrundare Armen Kherlopian, från New Jersey, USA, är doktor i biofysik med fokus på maskininlärning vid Weill Cornell Graduate School of Medical Sciences.

Efter att ha sett humankapitalets styrkor och talangutvecklingen i armeniska bolag var han intresserad av att investera.

“Jag tror att det är något i utbildningssystemet. Kvinnorna är utmärkta”, säger han till Fast Company.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: De 17 snabbast växande läkemedelsbolagen

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.