Den amerikanska ekonomin återhämtar sig i snabb takt, och allt fler kommer ut på arbetsmarknaden i USA. 226 000 nya jobb skapades i april.

Ny statistik visar att 266 000 nya jobb skapades i USA i april, men samtidigt ökade arbetslösheten till 6,1 procent då allt fler söker jobb, skriver Wall Street Journal.

USA:s BNP-siffror är ruggigt starka, med en tillväxt på 6,4 procent det första kvartalet. Siffrorna börjar nu närma sig nivåerna som gällde före coronapandemin.

Många arbetsgivare över hela USA rapporterar att de inte kan hitta tillräckligt med arbetare, även om miljontals människor är arbetslösa. Detta fenomen kan begränsa den ekonomiska tillväxten under de kommande månaderna, skriver WSJ.

Deltagandet på arbetsmarknaden i sin helhet, det vill säga de som har ett jobb eller vill ha ett jobb, låg på 61,5 i mars, jämfört med 63,3 i februari 2020 före pandemin.

WSJ hänvisar till flera faktorer som hindrar potentiella arbetare att ta nya jobb i USA. Många amerikaner arbetar inte för att de fruktar att smittas av covid-19. Dessutom öppnar företagen upp snabbare än skolor och förskolor, vilket gör att många tvingas stanna hemma med barnen i stället för att arbeta. Dessutom kan vissa få ut mer i arbetslöshetsersättning än de skulle få genom att ta ett nytt arbete.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Det väntar världsekonomin efter pandemin