Dagens PS

Maj: Mardrömsmånad för blankarna

Maj 2024 var ingen trevlig månad om du tillhörde blankarna på börsen. Flera av de högst blankade aktierna steg rejält visar ny statistik från nätmäklaren IG Market,
Maj 2024 var ingen trevlig månad om du tillhörde blankarna på börsen. Flera av de högst blankade aktierna steg rejält visar ny statistik från nätmäklaren IG Market, (Foto: Björn Larsson Ask/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 03 juni 2024Publicerad: 03 juni 2024

Maj var en stark börsmånad för många sparare. Men för blankarna blev det en rejäl näsbränna i flera av börsens mest blankade bolag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Upp drygt 3,8 procent blev maj-månads facit för breda OMX Stockholm All share. Men för flera bolag gick det ännu bättre än så.

Stora uppgångar på flera håll

Många av börsens högst blankade aktier steg tvåsiffrigt under maj visar ny statistik från nätmäklaren IG-Market.

Börsens tredje högst blankade bolag Intrum (börskurs Intrum) klättrade exempelvis 33,4 procent mellan Valborgsbrasan och första juni. Det måste varit hyfsat stressigt för de blankare som sitter på 12,4 procent av kapitalet enligt Placeras senaste sammanställning. Tilläggas bör dock att aktien halverats i värde sedan årsskiftet.

Hexatronic (börskurs Hexatronic), börsens sjätte högst blankade bolag, var inte heller någon framgång för de 9,6 procent som blankat kapitalet där. Aktien steg 29,5 procent under maj enligt IG Market.

SBB (börskurs SBB) som är börsens näst högst blankade bolag (15,9 procent) lyckades också spela sina blankare ett spratt. Fastighetsaktien ökade 27,3 procent under årets femte månad.

ANNONS

Senaste nytt

“Svettigt för många blankare”

Frågan är om inte den tyngsta blankar-smällen ändå kom i bio-tech bolaget Calliditas (börskurs Calliditas). Bolaget har i skrivande stund en blankning på nästan fem procent vilket inte gör att den platsar på topp tio rankingen över de högst blankade bolagen.

ANNONS

Men aktien rusade 89,3 procent under maj till följd av budet som lades från en japansk storspelare i sektorn. Något som bör ha känts rejält för de som satsat pengar på en nedgång.

Blanka aktier: Vad är blankning och hur blankar man en aktie?

Att blanka aktier är en vanligt förekommande term i trading-världen. Men vad betyder blankning egentligen? Och hur blankar man aktier? Det går vi igenom här.

Carl-Henrik Söderberg, marknadsanalytiker på IG Market kommenterar blankarnas tuffa maj-månad så här:

“Det har varit rätt svettigt för många blankare under den gångna månaden. I synnerhet för de som varit på Calliditas. Mardröm såklart när bud kommer. En ny uppköpsvåg hade inte älskats av blankarna, så är det”.

Hela statistiken finns här.

Läs mer:

Nya listan: Aktierna där blankarna tror på ras. Dagens PS

Big short-kändis: Allt faller sönder i Tesla. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS