Diesel, el, gödning, soja och foder har snabbt blivit mycket dyrare. En del av problemen kommer som en direkt konsekvens av kriget i Ukraina. LRF tror att svensk livsmedelsförsörjning kan vara hotad.

ANNONS

Enligt LRF har kostnaden för så kallade insatsvaror fördubblats på årsbasis. Därefter har det eskalerat ytterligare, enligt TT (Svenska Dagbladet). LRF förutspår att många bönder ganska snabbt kan gå i konkurs om de inte får stöd. Det i sin tid kan minska inhemsk livsmedelsförsörjning.

De som producerar gris, ägg och kyckling, och som därför är extra beroende spannmål är mest utsatta. Många av LRF:s medlemmar känner stor oro inför framtiden, enligt LRF:s förbundsordförande Palle Borgström.

”Om vi inte agerar nu så kommer vi att förlora en stor del av den svenska animalieproduktionen”, säger Palle Borgström till TT.

Livsmedelsförsörjning hotas av konkurser

Matpriserna kommer att behöva höjas som en effekt av krisen, något som snart kommer att vara ett faktum.

Branschen eftersöker nu regeringsstöd för att kompensera för stigande kostnader och att dieselskatten helt slopas. Det stödpaket på en miljard kronor som utlovades av regeringen i februari har redan ätits upp av de höjda kostnaderna, enligt LRF.

ANNONS
ANNONS

Läs också:

Höjda matpriser spås i höst [Dagens PS
Ny prischock på diesel: ”Hisnande ökning” [Dagens PS]