Saudiarabien förbereder sig för ett långt och utdraget priskrig om olja med USA. Läget kan vara väl valt för att ta tillbaka marknadsandelar från den amerikanska skifferoljan.
"Långt och utdraget" – priskrig på olja väntar


Mest läst i kategorin
Opec+ och Saudiarabien har sagt att de ska öka produktionen av olja rejält för att ta tillbaka förlorade marknadsandelar. Därför förbereder man sig nu på ett utdraget priskrig.
“Det är inte ett priskrig som kommer att bli kort och brant; snarare kommer det att bli ett priskrig som är långt och ytligt”, sa Francisco Blanch, chef för råvarumarknadsundersökning på Bank of America, i en intervju med Bloomberg Television.
Syftet ska vara att ta tillbaka marknadsandelar från amerikansk skifferolja, men även från andra Opec-länder.
Läs även: Nya prisras runt hörnet för olja – under 50 dollar. Dagens PS
Redan förra året varnade experter för att Saudiarabien var beredda att överge sin traditionella roll som swingproducent för olja och frångå sitt inofficiella prismål om 100 dollar fatet för att kunna öka produktionen, skriver Financial Times.
Opec har tidigare meddelat att de har planer att kraftigt öka produktionen av olja med 411 000 fat. Men enligt Morgan Stanley har man inte sett ökningen i siffror ännu.
Bra tillfälle att slåss mot skifferolja
Saudiarabien har vid åtminstone två tillfällen de senaste tio åren inlett liknande priskrig. År 2015 utmanade man amerikanska skifferoljeproducenter, men dessa kunde då parera smällen genom omorganisation av verksamheterna, skriver Oilprice.

Fem år senare försökte oljekungadömet sig på en liknande manöver men fick överge den efter direkta hot om indragen militärhjälp av president Donald Trump.
Men nu kan det vara svårare för den amerikanska oljan att slå tillbaka. Den amerikanska oljeproduktionen har sett en minskning i antalet oljeriggar med 4 procent på årsbasis och en minskning med 7 procent över en femårsperiod. Detta då kostnaderna för produktionen har ökat.
Läs även: Oljekartellen bråkar internt – kan leda till Opecs upplösning. Realtid
Även ståltullarna har haft sin påverkan då priset på utrustning ökat rejält. Samtidigt har de över tjugo år gamla oljefälten börjat närma sig övre gränsen för produktion.
Finns en gräns för lägsta priset på olja
Hur priskriget kommer att arta sig den här gången är svårt att förutse, särskilt när president Trump tidigare visat sig vara villig att lägga sig i.
Men Saudiarabien behöver även ett Brent-pris som inte understiger 96,2 dollar fatet för att nå en balanserad budget under 2025. I nuläget ligger priset närmare 30 dollar lägre än så.
I tidigare priskrig har Saudiarabien också använt upp stora delar av sina valutareserver vilket gör att manöverutrymmet för ett långdraget priskrig nu är mindre än tidigare.

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Fri Köpenskap, Food Supply och Fastighetsvärlden.

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Fri Köpenskap, Food Supply och Fastighetsvärlden.